ICNAB: Izjava o 6 pojedinaca bosanskog porijekla optuženih za terorističku aktivnost

ICNABIslamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je organizacija koja se sastoji od bošnjačkih džemata širom Sjeverne Amerike. U ovim džematima se podučavaju autentične islamske vrijednosti sadržane u privrženosti Islamu i poštovanju državnih zakona. Bošnjaci žive na prostorima Sjeverne Amerike preko jednog stoljeća kao miroljubivi građani koji poštuju državne zakone. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i njeno rukovodstvo su oduvijek promovirali prepoznatljivo i karakteristično učenje mira i tolerancije. Bosanski Muslimani su stoljećima živjeli u multi-religijskom, multi-etničkom i multi-kulturnom društvu, i ovo su upravo vrline koje mi ponosno promoviramo.

Mi smo šokirani viješću da je nekoliko pojedinaca bosanskog porijelka koji trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšeno pod optužbom za njihovo potpomaganje terorističkim aktivnostima. U ime Bošnjaka Sjeverne Amerike, mi snažno osuđujemo svaku aktivnost koja promovira ekstremizam i terorizam bilo koje vrste.

Svi naši džemati su ujedinjeni u osudi terorističkih aktivnosti i terorizma uopšte. Mi imamo povjerenje u pravni sistem Sjedinjenih Američkih Država i da će svi počinioci bilo kojeg nezakonitog djelovanja biti dovedeni pred lice pravde. Muslimani iz svih krajeva svijeta doživljavaju Islam kao vjeru koja podučava lijepom karakteru i pobožnosti, a ne vjeru koja poziva na mržnju bilo koje vrste ili nepravde prema drugom ljudskom biću.

Sa poštovanjem,

Sabahudin ef. Ćeman

Izjava o 6 pojedinaca bosanskog porijekla