Saopćenje povodom hapšenja osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu

128-12JpvU.AuSt.55Kao glas boraca za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu {BiH} i genocida nad prije svega Bošnjacima, kao glas boraca za pravdu za žrtve tih največih zločina poslije holokausta u Evropi, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravljaju hapšenje osumnjičenih za ratni zločin počinjen u Štrpcima i Višegradu, 27. februara 1993. godine, kada je iz voza smrti na relaciji Beograd – Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna afroazijskog porijekla. Ovo hapšenje koje porodice žrtava zločina u Štrpcima čekaju već 21 godinu, ocjenjujemo kao korak ka pravdi koja će biti ispunjena tek kada se svi osumnjičeni za ovaj strašni zločin uhapse, optuže i osude, te kada se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava.

KBSA i IGK još jednom podsječaju da je zločin u Štrpcima udruženi zločinački poduhvat Vojske entiteta Republika Srpska, Vojske SR Jugoslavije i policije Srbije. Žrtve, uglavnom državljane Srbije, Crne Gore izveli su iz voza smrti, odveli ih salu osnovne škole u mjestu Prelovo gdje su ih opljačkali i pretukli. Onda su ih svezali, te kamionom odvezli u jednu garažu u višegradskom selu Sase pokraj Drine, gdje su ih likvidirali iz vatrenog oružja. Najmlađi od njih bio je 16-godišnji učenik iz Bara Senad Đečević, a najstariji 59-godišnji Adem Alomerović.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata u Štrpcima je bio da se očisti srbijansko – bosanskohercegovački granični pojas od Bošnjaka, da se Bošnjaci svedu na jednu enklavu, da se Bošnjaci kontinuirano, organizovano, planski ubijaju, nasilno iseljavaju, zastrašuju, što su elementi genocida po Konvenciji o sprečavanju genocida.

Tržimo da se uhapšeni optuže i osude za najgore oblike zločina protiv čovjeka i civilizacije, a posmrtni ostaci preostalih otetih i ubijenih pronađu i dostojanstveno sahrane.

Neshvatljivo je da u međunarodnoj zajednici nije bilo interesovanja da se strašni zločin u Štrpcima procesuira. Neshvatljivo je da u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju niko nije odgovarao za ovaj strašni zločin.Na kraju neshvatljivo je da Srbija i Crna Gora nisu procesuirane na međunarodnim sudovina zbog zločina prema svojim građanima bošnjačke nacionalnosti.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

www.bosniak.org

Institut za istraživanje genocida, Kanada

www.instituteforgenocide.org