Saopćenje povodom skrnavljenja bošnjačkog mezarja u Seattleu

mezarjeKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izražava duboku zabrinutost, i upućuje protestno pismo, svim odgovornim institucijama, zbog sramnog čina pojedinaca, vandalskih namjera, koji su u noći sa Srijede na Četvrtak oskrnavili bošnjačko mezarje u Seattle-u, saveznoj državi Washington. Skrnavljenje mezarje predstavlja vandalski čin, i čin zločina u miru. KBSA očekuje brzu i efikasnu akciju od agencija i pojedinaca koji su odgovorni za sigurnost mezarja i svih drugih vjerskih ustanova.

KBSA želi napomenuti kako su u smrti svi jednaki i da svi zaslužuju poštovanje i vječiti smiraj, bez obzira na vjeru i nadgrobna obilježja. Dalje, izražavamo čvrstu uvjerenost da su počinitelji ovog sramnog i kukavičkog djela vandali koji ovim huliganskim činom žele izazvati nerede i potaknuti mržnju prema bošnjačkoj zajednici Seattlea.

Međutim, mi smo sigurni kako ovi događaji samo ojačavaju želju i volju da se još više i snažnije radi na izgradnji tolerancije i miroljubivosti u jedinstvenom, multikulturalnom američkom društvu, u kojem se različitost ne samo toleriše nego je i poželjna, nego je prihvaćena i kao takva predstavlja temelj američkog društva, cijeni se i vidi kao bogatstvo zajednice.