Izvještaj sa sastanka "Izbori u Bosni i Hercegovini 2014: nove mogućnosti i izazovi"

za pageHamdija Čustović, predsjednik UO KBSA, bio je panelista na prestižnom Columbia Univerzitetu u Njujorku na temu “Izbori u Bosni i Hercegovini 2014: nove mogućnosti i izazovi.”  Moderatorica panela je bila Tanya Domi, profesorica međunarodnih odnosa na Columbia Univerzitetu, dok su panelisti također bili Ajla Delkić, izvršna direktorica Savjetodavnog Vijeća za  Bosnu and Hercegovinu, Ivana Cvetković-Bajrović iz National Endowment for Democracy, te Jasmin Mujanović, doktorant na Columbia Univerzitetu i Harriman Institutu.

Čustović je informisao prisutne o aktivnostima KBSA povodom izbora i problemima s kojim se dijaspora suočava svakog izbornog ciklusa vezanim za registraciju i glasanje putem pošte kao glavni razlog zato je broj registiranih glasača iz dijaspore opao za 90% u odnosu na prve izbore 1996 godine kada je registrovano blizu 458,000 građana u iseljeništvu.   Naglasio je optimizam da Dijaspora i dalje ima jako puno potencijala da utiče na izbore u bih, ali da država Bosna i Hercegovina mora promijeniti odnos prema građanima u iseljeništvu i olakšati proces registracije i glasanja.  Kao konkretan prijedlog je naveo nužnost upotrebe modernih glasačkih sistema putem interneta koji rastu u popularnosti i koriste se već na izborima i referendumima u Velikoj Britaniji, Estoniji i Švicarskoj, kao i općinskim izborima u Kanadi i stranackih primarni izbora u SAD-u i Francuskoj.

Predsjednik UO KBSA je također učestvovao u diskusiji vezano za rezultate izbora i šta one predstavljaju za budućnost BiH.  Govorio je da se previše pritiska stavlja na Bošnjake u Federaciji da ne glasaju za “nacionalne” stranke, dok se u Republici Srpskoj još nije pojavila značajna alternativa “nacionalnim strankama” koja bi imala probosanski program. “Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica očekuje ozbiljne promjene unutar RS-a i da građani iz ovog dijela BiH rade da se promjeni status quo i pruže otpor nacionalističkoj retorici i negiranju genocida nad Bošnjacima.”  Pohvalio je rezultate koalicije “Domovina” i rekao da oni sada mogu poslužiti kao stalan temeljni plan za buduće izbore, prije svega na predstojećim lokalnim izborima 2016. godine. Predsjednik Čustović je također izrazio nadu da se vlada formira što prije, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou i da se ne ponavljaju iste greške iz 2010. godine. “Naša nada je da će stranke biti u mogućnosti da brzo formiraju vladu i obnove svoju predanost Mapi puta za Euroatlantske integracije a posebno članstvo u NATO,” rekao je Čustović.

IMG_2770IMG_2768IMG_2771 IMG_2767