Odgovor Predsjednika Centralne izborne komisije BiH, Stjepana Mikića o nepravilnom slanju glasačkih listića za Sjevernu Ameriku

izbori 2014Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je 24. septembra. 2014 godine dobio zvaničan dopis od predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK), Stjepana Mikića u vezi prijavljenog slučaja o nepravilnom slanju glasačkih listića za Sjevernu Ameriku, o čemu su aktivisti KBSA dokaze dostavili CIK-u 19. septembra 2014. godine.   

Gospodin Mikić u pismu obavještava da “dana 15.09.2014. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je po službenoj dužnosti pokrenula postupak o povredama pravila izbornog procesa za koja postoje osnovi sumnje obilježja krivičnog djela uskraćivanje biračkog prava, iz člana 150. iIi Lažno prijavljivanje iz člana 234. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.” Isto tako je navodeno da su svi relevantni dokaza koji su poznati CIK-u, dostavljeni Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

KBSA će zahtjevati od Tužilaštva Bosne i Hercegovine urgentnu istragu i transparente rezultate iste. Medjutim, odgovor predsjednika CIK-a BiH nije zadovoljavajući jer se utvrđivanje odgovornosti prebacuje samo na Tužilaštvo bez pokušaja interne istrage svog osoblja i procedura.

Ovi zadnji događaji i svi raniji proceduralni problemi u vezi registracije i glasanja poštom, su glavni uzrok sve nižeg odziva birača iz dijaspore koji je pao 92% od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine.  Apelujemo da se što hitnije omogući registracija i glasanje putem sigurnih elektronskih linija kako bi se glasačima iz Dijaspore omogućio efikasniji način za učešće na budućim izborima.  Elektronsko glasanje putem interneta je već uspješno urađeno u državama kao što je Estonija gdje je 2011 godine više od 185,000 osoba glasalo putem interneta.  Vrijeme je za suštinske promjene izbornog zakona i odnosu države BiH prema dijaspori koji je trenutno diskirminirajući.

DOC (1)