Otvoreno pismo kongresmenu Keating-u i kongresmenu Smith-u u vezi rezolucije o pomoći građanima i reformama u Bosni i Hercegovini

Cardin_bartlett_davisPoštovani Kongresmen Keating i Kongresmen Smith,

Obraćamo vam se u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovne organizacije koja predstavlja Bošnjake u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, od kojih su mnogi preživjeli genocid i koji su žrtve etničkog čišćenja, koja su se dogodila tijekom vojne agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992 do 1995, od strane Srbije i Crne Gore.

Kao organizacija čija je osnovna misija očuvanje i širenje istine o genocidu kao i promoviranje mira i pravde za Bosnu i Hercegovinu, želimo da vam pružimo našu punu podršku i zahvalimo vam se za prijedlog Rezolucije 746, koja izražava podršku za građane Bosne i Hercegovine, dok se oni pripremaju za izbore 12. oktobra, i za reforme koje će poboljšati izglede zemlje prema evropsko-atlantskim integracijama.  Vaš rad koji promoviše bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu i njene građane je zaista za svaku pohvalu.

Nažalost, kao što ste naveli u Rezoluciji, Bosna i Hercegovina  se i dalje bori, gotovo 19 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazum za svoj prosperitet. Politički zastoj se pogoršava svake godine, a rukovodstvom bosanskih Srba vješto koriste inertnost međunarodne zajednice, i sprovode svoje separatističke namjere kao i revizionističku historiju, blokirajući sve napore za normalno upravljanje državom. Oni rade na tome da se Bosna i Hercegovina proglasi “neuspiješnom državom”, u svakom njenom segmentu. Vjerujemo da je smjer ublažavanja  opasan, i da  Sjedinjene Države i Evropska Unija moraju djelovati snažnije kako bi Bosna i Hercegovina  osigurala svoje zasluženo mjesto među narodima koji  su napredni  demokratijom i kojima je  multietničko naslijeđe budućnost i bogatstvo.

Vaše rezolucije podižu svijest o odgovornosti da Sjedinjene Države i ostatak svijeta imaju dužnost da pomognu demokratiji i pravdi u Bosni i Hercegovini. Ne može biti mira i pravde dok se problemi koji su izazvani agresijom i Daytonskim mirovnim  sporazumom, koji je zaustavio rat, koji su nanijeli nesreću Bosni i Hercegovini ne riješe na najbolji mogući način. Kako je sada organizovana, Bosna i Hercegovina ne može napredovati, i jedva opstaje kao država. Angažman Sjedinjenih Država je potreban da se zastoj prevlada. Daytonski mirovni sporazum samo je trebao biti privremeno rješenje, a ne luđačka košulja kakva je danas, tako da  u potpunosti podrži reforme koje će poboljšati perspektivu zemlje za bolju budućnost.

Mi činimo svoj dio obaveza tako da pomognemo da se Bosansko-Američka zajednica uključi kao  i svi prijatelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda, da pozovu svoje predstavnike i zamole ih da podrže Rezoluciju 746. Hvala vam još jednom na vašem liderstvu i podršci demokratskim reformama u Bosni i Hercegovini.

U ime KBSA,

Hamdija Čustović, Predsjednik