Dokazi o desetinama glasačkih listića koji u SAD stižu na jednu adresu

fadil cvrkFadil Cvrk, sekretar KBSA i glavni koordinator Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi Mart” za područje Sjeverne Amerike postavio je na internetski video servis Youtube video snimak na kojem je priložio dokaz o tome da su u SAD na jednu adresu pristizale desetine koverata s glasačkim listićima za glasanje iz inozemstva. Iz snimka, na kojem Cvrk otvara kutiju jasno je vidljivo i očigledno da su koverte opečatirane u Sarajevu, spakovane u kutiju i tako odaslane na jednu adresu.

-Ovo je drugi slučaj, sada imamo i treći. Prvi slučaj je bio u St. Luisu, prije petnaestak dana, gdje je stiglo 100 koverata u jednom paketu koje su trebale otići u 20 različitih država Sjeverne Amerike. Jučer smo dobili paket koji je stigao u Atlantu, državu Džordžija, gdje je u jednom paketu stiglo 90 koverata koje su trebale biti odaslane na adrese u 23 države Sjeverne Amerike i mi smo 12 koverata koje su bile za Džordžiju izdvojili i njih ćemo lično podijeliti, a ostalih 78 danas šaljemo na ostale adrese o trošku naše zajednice i evo dobio sam informaciju da je i u državu Konektikat stigao također paket pun koverata i kontaktirao sam osobu koja ga je dobila da napravi fotografije da mi i to pošalje.

Cvrk ističe da odgovornost za dešavanje s glasačkim listićima treba snositi Centralna izbornu komisija BiH . – Kontaktirao sam ih jutros i informisao ih o ovoj situaciji , oni tvrde da nisu krivi i da ne znaju ko je pakovao u kutije, ali smatraju da pošte u BiH nisu krive. Rekao sam da ne vjerujem u to i da tražim odgovornost CIK-a, jer je Komisija odgovorna za provođenje procesa registracije i glasanje građana u BiH i van zemlje, a oni neka traže odgovornost dalje – rekao je Cvrk za Avaz.

Cvrk kaže da ne vjeruje da će s listićima koji su na jednu adresu otišli i u druge zemlje biti zloupotreba u smislu da ih neko drugi iskoristiti za glasanje. No, ističe da glasači putem pošte mogu biti uskraćeni za pravo da glasaju. Šta ako neko dobije 100 koverat i uzme samo svoju, a ostale baci, ti ljudi onda neće moći glasati – kaže Cvrk, koji ni sam , kao ni njegova supruga još uvijek nisu dobili listiće za glasanje iz BiH.

Komentar na najnovije dokaze o očiglednom propustu kod dostave galsačkih listića, tražili smo i u CIK-u. Maksida Pirić, portparol CIK-a, kazala nam je da CIK već dostavio informaciju o ovakvim navodima Tužilaštvu BiH i da je na toj pravosudnoj instituciji da utvrdi odgovornost.

http://www.avaz.ba/clanak/136394/fadil-cvrk-koordinator-prvog-marta-postavio-video-snimak