Zajedničko saopćenje američkih i kanadskih Bošnjaka povodom skandalozne presude Okružnog suda u Haagu

800px-Srebrenica_massacre_memorial_gravestones_2009_1U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, na silu protjeranih iz svoje domovine u Sjevernu Ameriku, u ime američkih i kanadskih prijatelja istine o tim največim zločinima u Evropi poslije holokausta, u ime pravde za žrtve tih zločina Kongres Bošnjaka Sjeverne merike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izražavaju nezadovoljstvo presudum Okružnog suda u Haagu, po kojoj je Holandija djelomično odgovorna za genocid u Srebrenici, za smrt samo 300 Srebreničana. Podržavajući stav žrtava genocida koje želi potpunu istinu i pravdu, te da Holandija prihvati potpunu odgovornost za propuste svojih vojnika, smatramo da Holandija ima odgovornost ne samo za stradanje Srebreničana koji su se nalazili u bazi holandskog kontigenta mirovnih snaga UN-a.
Podsječamo da Rezolucijom UN-a misija holandskog bataljona bila je da zaštiti cijelu zonu sigurnosti UN-a, odnosno sve građane Srebrenice, a ne samo one koji su se nalazili u bivšoj Fabrici akumulatora, u kojoj je bilo njihovo sjedište, a u kojoj su pronašli utočište. To što Srebreničani nisu smjeli ili nisu htjeli da utočište pronađu u bivšoj Fabrici akumulatora, sadašnjem Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, ne znači da holandske snage nisu odgovorne za one koji su spas pokušali pronaći u šumama.
Međunarodna zajednica i posebno holandska vlada se moraju suočiti sa stvarnim, a ne parcijalnim činjenicama o onome što se desilo u Srebrenici.
Kao glas žrtava genocida, u ime potpune istine i pravde, potpuno nezadovoljni sa presudom, smatrajući da sve žrtve trebaju da dobiju tužbu i da je država Holandija odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve, KBSA i IGK u saradnji sa udruženjima žrtava genocida traže da se uloži žalba drugostepenom sudu i da se tako dođe do potpune istine i pravde. Ukoliko drugostepeni sud ne promjeni odluku treba uložiti žalbu međunarodnim sudovima.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}