“Što Te Nema?” u Torontu

Fildzani za stranicuInstitut za istraživanje genocida, Kanada u saradnju sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i drugim bošnjačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi poziva sve prijatelje istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima i prijatelje pravde za žrtve tih največih zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici,  da svojim prisustvom uveličaju manifestaciju « Što te nema » – Toronto, subota 12. 07. 2014, 12:00am – 8:00pm na Dundas trgu.
Genocid u Srebrenici je sudski priznat od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju {ICTY} i naknadno od strane Međunarodnog suda pravde {MSP}.
Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zločin u Srebrenici naziva genocidom.
Sve o “Što Te Nema?”
“Što Te Nema?” javni spomenik je stvoren kao odgovor na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata: planirano je i po planu ubijeno više od 8.000 muškaraca i djece muslimana u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i okolnim mjestima u Bosni i Hercegovini u mjesecu julu 1995 godine.
“Što Te Nema?” se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta. Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći. “Što Te Nema?” se zajednički postavlja i sklanja na gradskim ulicama i trgovima jednom godišnje. Prolaznici i posjetioci učestvuju u kreiranju ovog spomenika postavljajući fildžane na zemlju i sipajući u njih bosansku kafu tradicionalno pripremljenu na licu mjesta. Postavljanje i postojanje živog spomenika “Što Te Nema?” zavisi od aktivnog učešća i incijative javnosti. Zajednički rad prisutnih, njihov doprinos i sudjelovanje omogućavaju ponovno stvaranje, interpretaciju i obilježavanje ličnog i kolektivnog sjećanja na genocid u Srebrenici.
Do sada je “Što Te Nema?” spomenik bio postavljen svakog 11. jula u sljedećim gradovima:
– Washington Sq. Park, Njujork, SAD
– Taksim, Istanbul, Turska
– Church Street, Burlington, SAD
– Norrmalmstorg, Štokholm, Švedska
– Het Plein, Hag, Holandija
– Trg žrtava genocida Srebrenice, Tuzla, Bosna i Hercegovina
– Sjedšte Ujedinjenih naroda, Njujork, SAD
– Baščaršija, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Molimo vas posjetite link za podršku  “Što Te Nema?” Toronto, Yonge-Dundas Sq. on Saturday, JULY 12:
https://www.crowdrise.com/stotenema/fundraiser/aidasehovic
Sve o “Što Te Nema?”
http://stotenema.org/
NOVAPoster-Fildzani