Saopćenje u vezi rezultata istrage engleske fudbalske asocijacije (The FA) Aleksandara Kolarova i Matije Nastasića

kolarov i nastasic
Engleska fudbalska asocijacija je završila istragu u vezi ponašanja Manchester City igrača Aleksandra Kolarova i Matije Nastasića, tokom javne proslave osvajanja titule prvaka Premier League po drugi put u tri godine, 11 maja 2014.
Istraga je pokrenuta kao rezultat reakcije na protestno pismo upućeno od strane Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanade (IGC), u kojem se osudjuje način proslavljanja dvojice igrača koji su za ovu priliku obukli majice sa ultra-nacionalističkim sloganom “Srbija do Tokija”. Isti slogan je često bio korišten od strane srpskih vojnih kao i paravojnih jedinica prilikom počinjavanja ratnih zločina genocida na prostorima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja tokom kampanje agresije koje su se desile pod diktaturom Slobodana Milosevica tokom 1990-ih. Navedene   su reakcije  mnogih navijača Manchester Citya, fanova  Premier League, koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine i koji su uvelikom broju bili žrtve bosanskog genocida. Veoma su razočarani i povrijeđeni ovakvim neodgovornim ponašanje dvojice igrača.
Engleska fudbalska asocijacija je u službenom odgovoru upućenom odjelu  za odnose sa javnošću Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike navela sljedece:
“Sproveli smo istragu vezanu za žalbu, i u skladu sa tim zatražili savijet od nezavisnih eksperata  vezano za  navedeni problem.
Cijenimo činjenicu što ste naš upoznali sa ovim problemom. Takođe razumijemo vaše reakcije vezane za simbole i slogane koji su se vidjeli tokom Premier League manifestacije.  Razumijemo  i zašto je sve ovo izazvalo negativne reakcije. Nama je takođe saopšteno da simbol i slogan ove vrste može da ima višestruko značenje, i samim tim može da bude korišten u raznim kontekstima od kojih svi nisu uvredljivi i ofanzivni.
Oba igrača su nam pojasnila da su majice nošene prvenstveno kao odraz nacionalnog ponosa. Naglasili su da nisu imali namjeru da provociraju ili propagiraju političke poruke bilo kakve vrste.
Uzimajući u obzir savjete primljene od strane nezavisnog eksperta, The FA  je odlučila da izda upozorenje obojici  fudbalera  u vezi sa ovim slučajem. Također im je veoma jasno dato do znanja da će u slučaju ponavljanja incidenta sa sloganom i simbolom, protiv njih  u budućnosti biti razmotrene strože disciplinske mjere.”
Iako ova istraga nije rezultirala u disciplinskim mjerama u ovom trenutku, pozdravljamo činjenicu da je FA tražila savjet  nezavisnog eksperta, provela istragu i uputila upozorenje dvojici igrača  protiv takvog ponašanja u budućnosti. Mi se nadamo da će na ovaj način biti poslana jasna poruka da provokativni nacionalistički slogan nemaju mjesto u sportu.
Sa druge strane je veoma razočaravajuće to što Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić nisu našli za shodno da se izvinu svima onima koji su bili uvrijeđeni  zbog neodgovornog ponašanja dvojice fudbalera.