Spomen-ploča zločincu Mladiću je agresija na istinu i pravdu u svijetu

spomen_ploca_mladicuU ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije osuđuju postavljanje spomen-ploče u čast ratnog zločinca Ratka Mladića.
“Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo”  je na zidu uz cestu u sarajevskom naselju Vrace, na liniji razgraničenja dva entiteta, postavila ploču u znak sjećanja na smotru koju je izvršio optuženi za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratko Mladić. Ploča je postavljena jeku katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj sramni čin ponižava svjedoka i žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i čitav srpski narod.  Anticivilizacijski, nehumano, neljudski je postaviti spomen-ploču nekome kome se sudi na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, nekome ko je kriv za agresiju, genocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, etnocid, mućenja i ubistva u koncentracionim logirma, smrti, masovna, nasilna silovanja, masovna, nasilna protjerivanja. Ovim sramnim činom, koji podsjeća na stradanje građana Sarajeva tokom 1470 dana opsade, Srbi šalju poruku svijetu da nisu odustali od podjele države Bosne i Hercegovine i uništenja bošnjačkog naroda.
Ova ratno – huškačka poruka dolazi u vrijeme kada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović poslao pismo austrijskom predsjedniku tvrdeći da se najavljene manifestacije povodom stogodišnjice sarajevskog atentata zloupotrebljavaju i da se njima stigmatizira jedan narod. Tom pločom, kao i Radmanovićevim pismom želi se baciti sjena na mnoge mirovne projekte u Sarajevu  iza kojih stoji demokratski svijet.
Postavljanje ploče osvjedočenom ratnom zločincu na Vracama, sa kojih je dolazilo najviše snajperskih hitaca i granata kojima su ubijana djeca i građani Sarajeva je znak da nacionalistička agresino genocidna politika sa ciljem stvaranja Velike Srbije i dalje postoji.
U ime žrtava i svjedoka največih zločina u Evropi poslije holokausta pozivamo američku i kanadsku javnost i čitav demokratski svijet da osude ovaj sramni čin, da natjeraju skidanje ploče  i tako jasno pokažu da štite žrtve i svjedoke agresije i genocida, da štite nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet slobodne Bosne i Hercegovine.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}