Saopćenje u vezi Svetlane Cenić

1888449_10152019772529608_1846517112_n-300x300Saopćenje za javnost povodom informacijame da će bivša ministrica finansija u vladi entiteta Republika Srpska Svetlana Cenić biti nova mandatarka za sastav vlade Tuzlanskog kantona

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, kao glas istine o največim zločinima poslije holokausta u Evropi i kao glas pravde za žrtve tih zločina, zajedo sa Amerikancima i Kanađanima i njihovim organizacjama za zaštitu ljudskih prava i sloboda, dižemo svoj glas protiv u sredstvima javnog informisanja najavljenog prijedloga da će bivša ministrica finansija u Vladi entiteta Republika Srpska, entiteta nastao legalizacijom agresije i genocida,  Svetlana Cenić, biti nova mandatarka za sastav vlade Tuzlanskog kantona.

Zar savjetnica Nikole Koljevića, prevodilac ratnog zločinca Momčila Krajišnika i članica najužeg srpskog, ratnog rukovodstva na Palama može raditi kao predsjednik vlade Tuzlanskog kantona? Odgovor žrtava i svjedoka agresije i genocida je ne.

Onaj ko u svojstvu svjedoka odbrane osuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajšniku negira internacionalnim i nacionalnim sudovima utvrđen zločin genocida u Bosni i Hercegovini ne može obnašati nikakve političke funkcije.

Onaj ko ponižava žrtve i svjedoke agresije i genocida u Bosni i Hercegovini ne može biti politički lider.

Onaj ko za najstrašnije koncentracione logore smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje kaže da su bili samo obični sabirni centri ponižava ne samo srećom preživjele logoraše navedenih koncentracionih logora smrti, već ponižava i čovjeka i civlizaciju uopšte ponižavanjem istine i pravde.

Ratna prošlost će ostati neizbrisiva mrlja karijari i savjesti Svetlane Cenić, bez obzira što je pojedinci doživljavaju kao borca za ljudska prava, heroinu koja se bori protiv režima u entitetu Republika Srpska, ekonomsku eksperticu, opozicionarku, aktivisticu civilnog društva.

Ovaj potez ugrožava ciljeve opravdanog socijalnog bunta građana Tuzle i Bosne i Hecegovine, borbu protiv korumpiranih političara, borbu protiv siromaštva, borbu protiv nepravednog, ilegalnog dejtonskog ustava Bosne i Hercegovine koji je zakočio odbranu i jačanje hiljadugodišnje tradicije državnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva.

Tek kada Svetlana Cenić se pokaje za svoje izjave, tek kada zatraži izvinjenje od žrtava, u tom slučaju će opet žrtve odlučiti o njenom političkom angažmanu.

Pozivamo građane i građanke Tuzle, grada koji je na najstrašniji način osjetio tragiku agresije i genocida u Bosni i Hercegovini da se solidarišu sa preživjelim žrtvama i svjedocima agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, posebno da se solidarišu sa preživjelim mučenicima prijedorskih koncentracionih logora smrti i porodicama koje još traže svoje najmilije u največoj masovnoj grobnici poslije Drugog svijetskog rata – Tomašici i ne daju mandat ženi koja negira zločine agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Time će dati šansu istini i pravdi, ljudskim pravima i slobodama.

Uz punu podršku opravdanom socijalnom buntu kojim ste jasno konstatovali da potpuno korumpirane bosanskohercegovačke elite ne mogu voditi Bosnu i Hercegovinu u politički, ekonimski, kulturni, naučni progres, da se treba čuti i institucionalizovati glas gladnih, obespravljenih, građana, da mladi obrazovani građani i građanke moraju imati zasluženo mjesto u državi i društvu, da zemlja Bosna i Hercegovina ne može više trpiti dejtonski sistem nastao na kompromisu s agresorima, genocidašima i ratnim zločincima, da politička blokada koja je nastala na temelju Mirovnog sporazuma i koja je legalizovala rezultate agresije i genocida nije samo kočnica, već najozbiljnija prijetnja opstanku države Bosne i Hercegovine, da se mora  zaustaviti  otvorena podrška Srbije i Hrvatske za dalju podjelu Bosne i Hercegovine, da je vrijeme za ujedinjenje svih patriotskih snaga u i van Bosne  Hercegovine kako aktivne rušilačke snage nisu potpuno ispunile svoj cilj, rušenje države Bosne i Hercegovine, pozivamo građane i građanke Tuzle da povuku odluku o imenovanju Svetlane Cenić za mandatora vlade Tuzlanskog kantona i tako daju do znanja da slušaju glas žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Ko god negira zločin ili brani zločince na način da negira zločin protivurjeći općim, univezalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Izjava Svjetlane Cenić, svjedoka odbrane  na suđenju Momčilu Krajišniku

NA “MOZGANJE” KOD KARADŽIĆA

http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/na-mozganje-kod-karadzica.25.html?cat_id=1&news_id=16