Izjava Predsjednika Čustovića za "Kliker" Povodom Demonstracija u BiH

reis_kavazovic_predsjednik_KBSA_Custovic“Krajnje je vrijeme za sve bosansko-hercegovačke državljane da se trznu iz jedne sveopće ravnodušnosti, političke nesposobnosti kako pojedinačno tako i kolektivno kao građjani i članovi svojih zajednica. Nadam se da su demonstracije širom BiH, najava, “Bosanskog Proljeća”, početak konačnog izlaska iz luđačke košulje u kojoj se naša država trenutno nalazi, prvenstveno zbog nametnutog nepravednog dejtonskog sporazuma, a zatim propasti postojećih vladinih institucija, kako na lokalnom, entitetskom, tako i na državnom nivou”, ističe u izjavi za Kliker.info predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Hamdija Čustović.
Prema njegovim riječima, sve ovo je kulminiralo do jednog općeg socio-ekonomskog kolapsa i patnje građana Bosne i Hercegovine koji godinama čekaju na promjene i priželjkuju napredak bosansko-hercegovačkog društva i države u kojoj će vladati univerzalna ljudska prava, društvena i ekonomska sigurnost, te konačno eleminisana korupcija, nepotizam, mržnja i diskriminacije svih vrsta i oblika.
“Demonstracije, da bi bile uspiješne i donijele bilo kakve dugoročne promjene,ističe dalje Čustović, treba da imaju artikulisan cilj i da budu koordinirane s jasnim zahtjevima i konačnom cilju povratka građanskog poretka BiH. Ne mogu se samo tretirati simptomi oboljenja nego konačni uzrok koji je ukorijenjen u nametnutom dejtonskom poretku države koji nagrađuje nacionalizam, korupciju i nepotizam i jednostavno ne dozvoljava da se formiraju vlada i institucije koje bi uistinu sluzili svom narodu a ne svojim ličnim interesima”.
Predsjednik KBSA dalje naglašava da ono što je zajedničko svim građanima BiH jeste da imaju osnovne potrebe za normalnim životom, zaposljenje, edukaciju, zdravstveno osiguranje i što je najvažnije, nadu za bolju budućnost koje je svaki dan manje.
“Zbog toga ove demonstracije vraćaju nadu u građansku svijest i nadu da svi građani BiH, neovisno od etničke ili vjerske pripadnosti mogu ovu državu vratiti u službu cijelog društva a ne tzv. “političke elite” koji samo postrojavaju svoje džepove bez ikakvog suosjećanja za običnog čovjeka”, naglašava u izjavi za Kliker info Hamdija Čustović.
Razočaran je kaže, ponašanjem policije, koja izvršavajuci naređenja korumpiranih političara, udara po demonstrantima koji samo traže ono što im pripada. Prema njegovim riječima svuda u demokratskom svijetu su demonstracije jedan od načina da bi se desile promjene.
“Mislim da i policija treba da se solidariše sa narodom pošto bi tako svima bilo lakše doći do željenog cilja. Takođjer želim apelovati na demonstrante da protestuju samo mirno i civilizovano i da unatoč frustracijama nezainteresiranih političara ne uzvraćaju na nepravdu nasiljem”, zaključuje na kraju predsjednik KBSA Hamdija Čustović.(Kliker.info)