Protestno Pismo Simon Wiesenthal Centru u Vezi Negiranja Genocida u BiH

z12241119K,Efraim-Zuroff

Pismo u PDF formatu 

U ime sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovina i genocida protiv njenih građana šaljemo vam zvaničan protest protiv komentara vašeg aktiviste Effraima Zuroffa u kome negira genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Srpske “Nezavisne novine” su prije tri dana prenijele izjavu gospodina Zuroff-a u kojoj je javno negirao genocid u Bosni i Hercegovini. Ako su navodi u spomenutim novinama, tačni onda nažalost moramo konstatovati da  i gospodin Zuroff nažalost spada u grupu onih koji negiraju sudski dokazani genocid nad Bosnjacima u Bosni i Hercegovini za vrijeme srpsko – crnogorske agresije.

(link: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zurof-U-BiH-nije-bilo-genocida-224134.html).

Nerazumljivo je da neko ko radi za tako važnu medjunarodnu organizaciju, čija je glavna misija istraživanje i sjećanje na Holokaust, može sebi dozvoliti da bude iskorišten od strane onih koji pokušavaju po ko zna koji put poturiti revizionizam i mitologiju potkrepljenu lažima čitavom svijetu vezano za genocid i rat u BiH. Naime, šokantno je, škodljivo, i sramotno, da žrtve genocida i njihove familije opet moraju da trpe nemjerljiv bol, bol koji uzrokuje negiranje genocida, ne samo od onih koji su učestvovali i pomagali u grozotama i ideologiji mržnje nego i sad od onih koji trebaju da upotrebe lekcije Holokausta da zaštite i unaprijede ljudska prava, slobodu i dostojanstvo te da se genocid više nikada i nikome ne ponovi. Genocid u Srebrenici je pravna, sudska, historijska i naučno istraživacka  činjenica, dokazana od dva međunarodna i više nacionalna suda, u kojim su učestovali i osobe koje su preživjele Holokaust, koji su zaključili da je udruženo zločinačko sistematsko, organizovano ubijanje vise od 8,000 pripadnika bošnjackog stanovništva u Srebrenici je nepobitan dokaz genocida.

Sudija Theodor Meron (koji je preživio holokaust) predsjedavao je u žalbenom predmetu Radislava Krstića kada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio jednoglasnu presudu:

“Kao jedan od najtežih zločina koje ovaj Međunarodni sud ima nadležnost da kažnjava, zločin genocida se izdvaja po tome što je posebno sramotan i zaslužuje posebnu osudu… Težina genocida ogleda se u strogim zahtjevima koji se moraju zadovoljiti prije no što se donese osuđujuća presuda za to krivično djelo. Ti zahtjevi – uslov postojanja dokaza posebne namjere i pokazatelja da je cijela grupa, ili njen znatan dio, bila određena za uništenje – čuvaju od opasnosti da se osuda za to krivično djelo izrekne olako. Kada se, međutim, zadovolje ovi uslovi, pravda se ne smije skanjivati da počinjeni zločin nazove njegovim pravim imenom. Nastojeći eliminirati dio bosanskih Muslimana, snage bosanskih Srba su počinile genocid. Oni su odredili za uništenje četrdeset hiljada [40.000] Muslimana stanovnika Srebrenice, koji su kao grupa predstavljali bosanske Muslimane uopšte. Oni su svim zarobljenim muškarcima Muslimanima, i vojnicima i civilima, starim i mladim, oduzeli njihove lične stvari i dokumente te ih smišljeno i metodično ubijali isključivo na osnovu njihove pripadnosti. Snage bosanskih Srba su bile svjesne, kada su se upustile u svoj genocidni poduhvat, da će bosanskim Muslimanima zlo koje su im nanijele donijeti trajne nevolje. Žalbeno vijeće s potpunim uvjerenjem izjavljuje da pravda osuđuje, odgovarajućim formulacijama, ogromnu i trajnu štetu koja je nanesena i pokolj u Srebrenici naziva njegovim pravim imenom: genocid. Odgovorni će nositi ovu stigmu, i ona će služiti kao upozorenje za budućnost svima onima koji pomisle da počine takvo gnusno djelo.”

Za vrijeme srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Simon Wiesenthal je lobirao za Bošnjake koji su bili žrtve ove agresije.

Pogledajte link http://bosniakandjewishfriendship.wordpress.com/2011/02/27/nazi-hunter-simon-wiesenthal-demands-weapons-for-bosnian-muslims/

Mozemo konstatovati da je gospodin Wiesenthal danas živ sigurno bi se stidio  izjava i postupaka nekog ko radi za centar koji nosi njegovo ime, a negira upotrebu termina genocide da opiše zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim civilima.

Izričito zahtjevamo da se vaš institut izvine za izjave gospodina Zuroff-a, kao i da se i distancirate od srpskih nacionalista koji pokušavaju praviti revizionisticku historiju koja se zasniva na negiranju genocida. Ako navedene izjave nisu izjave gospodina Zuroff-a zahtjevamo javni demantij istih. U vjeri da ćete naše iskrene namjere shvatiti ozbiljno i da će gospodin Zuroff ipak reagovati ispravno, a ako ne onda snositi posljedice vašeg uvaženog instituta. Mi se nadamo da ćete ovo pitanje shvatiti ozbiljnim, jer mislimo da članovi vašeg instituta razumiju posljedice holokausta i genocida i negiranje istih.

Sa poštovanjem,

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Mr. Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Prof. dr. Dawid Pettigrew

Profesor Filozofije, Southern Connecticut State University,

Član, Upravnog odbora, Yale University za Genocid studije program,

Član Međunarodnog tima stručnjaka Instituta za istraživanje genocida Kanada,

Član Odbora, Bosanskog američkog instituta za genocid i obrazovanje, Chicago

Prof. dr. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Prof. dr. Senadin Lavić

Predsjednik Bošnjačke Zajednice Kulture “Preporod”, Sarajevo

Mr. Sanja Seferović Drnovšek

Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edikacijskog centra

Prof. dr. Francis A. Boyle

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois, nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde

Mr. Marjan Hajnal

Magistar politickih nauka, nezavisan analiticar I publicist, zivi u Izraelu od 23. 06. 1993.