Fondacija Popis 2013: Bošnjaci će zauzeti svoje mjesto u Evropi

forum_popis_2013SARAJEVO – Nacionalno ime Bošnjak nakon više decenija ponovo će i zvanično zauzeti svoje mjesto u Evropi, poručeno je sa današnje, prve konferencije za novinare Fondacije ”Popis 2013.” u Sarajevu, javlja reporter Anadolu Agency (AA).
Fondacija ”Popis 2013.” okuplja pet temeljnih bošnjačkih institucija među kojima su Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH), Bošnjački institut – Adil Zulfikarpašić, ”Preporod”, ”Merhamet” i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).
“Ime Bošnjaka kao autohtonog evropskog naroda, koje je stoljećima prisutno na ovim prostorima, nakon popisa će i zvanično biti registrirano u svim statističkim podacima Evropskog ureda za statistiku, EUROSTAT-a. Poslije sto godina se vraća se ime Bošnjaka u Evropu”, kazao je generalni sekretar VKBI-a Emir Zlatar.
Prof. Hilmo Neimarlija izjavio je u ime Islamske zajednice u BiH (IZBiH) da je popis vrlo značajan za samu državnost Bosne i Hercegovine.
“Popis je od krucijalnog značaja za državnost BiH, ali i kako bi se osigurale pretpostavke za predviđanje i kreiranje politika u budućnosti. Ali, rezultati popisa će imati i direktne političke implikacije zbog distribucije kolektivnih prava u BiH”, rekao je Neimarlija.
Istakao je da je ovo prvi popis stanovništva na kojem se svi narodi, pa i Bošnjaci mogu slobodno izjasniti.
“Ovo je prvi put u historiji da Bošnjaci mogu slobodno i otvoreno kazati ko su i šta su, a ne da se izjašnjavaju kao ranije. Sada mogu upisati ko su. Također, popisom će tačno biti utvrđeno koliko su zločini i genocidi protiv Bošnjaka utjecali na demografsku strukturu tog naroda”, naglasio je Neimarlija.
Smatra da će pojedinci i grupe u BiH pokušati da preko rezultata popisa stanovništva relativizuju zločine i broj ubijenih Bošnjaka 1992-1995. godine.
“Postoji bojazan da će neke strane pokušati da popis iskoriste za relativizaiju zločina počinjenih nad Bošnjacima. Posebno u Republici Srpskoj se to može desiti jer je očigledno da neko želi da umanji broj pripadnika druga dva naroda u tom entitetu zbog podjele kolektivnih prava tri konstitutivna naroda u tom djelu zemlje. Zato očekujemo da Bošnjaci neće podleći zamkama muslimanstva i bosanstva”, istakao je profesor Neimarlija.
Otkrio je da su se pojavile prve informacije o nepravilnostima u vezi s pripremama popisa.
”Imamo informacije o kršenju metodologije popisa, u što su umiješani instrukturi koji obučavaju popisivače u Višegradu i Kalesiji”, podvukao je.
Predstavnici organizacija Fondacije “Popis 2013” navode da će na terenu širom BiH biti angažovano 1.500 aktivista Fondacije koji će nadgledati regularnost provođenja popisa.
Direktor Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Senadin Lavić izjavio je da će se predstojećim popisom završiti jedna ciklus identitete politike Bošnjaka.
“Ovaj popis za Bošnjake je time značajniji što se njime završava jedna proces progona imena Bošnjaka i da ovaj put jasno kažemo da je to ime naša sudbina.
To je jedno staro povijesno ime koje ima svoje mjesto u Evropi od davnina. Nakon ovog popisa više se neće moći jedan stari narod u Evropi svoditi na religijsku skupinu kao što se to do sada činilo”, rekao je Lavić.
Popis stanovništva održaće se u Bosni i Hercegovini od 1. do 15. oktobra ove godine. Ovo je prvi popis stanovništva u BiH nakon 1991. godine.
(AA)