Otvoreno Pismo Predsjedništvu BiH i Ministarstvu Vanjskih Poslova BiH

Otvoreno Pismo Predsjedništvu BiH i Ministarstvu Vanjskih Poslova BiHPismo u PDF formatu

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima zahtjevamo od vas da se Gordan Milinić, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji i aktuelni zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odmah razriješi dužnosti jer ponižava integritet žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu  i genocida nad njenim građanima.

Svjedočeći u korist Karadžića, Milinić je izjavio da je “Srebrenica jedna velika namještaljka i podvala”.  Ovaj bivši Karadzićev savjetnik je zloupotrebio Međunarodni krivični tribunal za područje bivše Jugoslavije kako bi revidirao historijske činjenice.

Genocid u Srebrenici je potvđen od Ujedinjenih Nacija, Europske Unije, Sjedinjenih Američkih država, Kanade, oba međunarodna suda i više od 20 drugih zemalja je u svojim parlamentima usvojilo posebne rezolucije o obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja na žrtve največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, koji pokušavaju revidirati historiju u ime navodne odbrane zločina i zločinaca ne mogu biti diplomatski predstavnici žrtve, a žrtva je država Bosna i Hercegovina i svi njeni odani građani i narodi.  Neprihvatljivo je da otvoreni negatori genocida u bilo kojem kapacitetu mogu predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Sanja Drnovšek, Seferović
Direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju