KBSA i ACBH upozorili Amb. Susan Rice na loše namjere Vuka Jeremića prema Međunarodnom Krivičnom Sudu za Bivšu Jugoslaviju (ICTY)

KBSA i ACBH upozorili Amb. Susan Rice na loše namjere Vuka Jeremića prema Međunarodnom Krivičnom Sudu za Bivšu Jugoslaviju (ICTY)Nj.E. Ambasadorka E. Susan Rice
Stalna Predstavnica SAD u Ujedinjenim Nacijama
Ujedinjene Nacije
1 United Nations Plaza
New York, NY 10017
Vaša ekselencijo,

Kao građani Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici interesa 300,000 američkih Bošnjaka, želimo da izrazimo zabrinutost u vezi predstojeće rasprave u Ujedinjenim nacijama zakazanim za april 2013 godine, na temu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).  Vuk Jeremić, predsjednik 67 generlane skupštine nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa organiziranjem ove rasprave, i dodaje dodatnu uvredu žrtvama genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj.

Jeremić je direktno odgovoran za skandalozno sviranje srpske nacionalističke pjesme “Marš na Drinu” koja je simbol ekstremnog srpskog nacionalizma i koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u BiH ya vrijeme drugog svjetskog rata. Istu su pjesmu ya vrijeme agresije na BiH, srpski agresori puštali dok su silovali, uništavali, protjerivali, i nemilosrdno ubijali bošnjačke civile u gradovima i koncentracionim logorima u BiH tokom devedesetih.  Pjesma je bila zabranjena od strane bivših vlasti zbog poticanja etničke mržnje, pa ju je čak i srbijanski parlament službeno odbacio kao himnu zbog provokativnog teksta i povijesti.

Mi smo zahvalni da se NJ.E. generalni sekretar UN-a, gospodin Ban Ki izvinuo 17. januara 2013 godine izrazivši žaljenje zbog boli koji je ovaj incident izazvao žrtvama genocida i rata u BiH. Generalni sekretar je priznao da ova pjesma nije trebala biti u službenom programu, te da nije bio svjestan njenog historijskog konteksta. Nažalost, umjesto da je priznao svoju grešku i izvinio se žrtvama genocida, Vuk Jeremić je krenuo u medijsku propagandnu ofanzivu kroz srpske nacionalističke medije kako bi stekao političke bodove u Srbiji braneći pjesmu i svoje postupke.

“Službeni” dokument za raspravu o međunarodnom sudu u aprilu se očekuje da sadrži srpsku nacionalističku perspektivu ratova koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji na račun pravde i već dokumentiranih činjenica. Prepisivanjem i falsificiranjem povijesti je jedna od prvih točaka programa srpskog nacionalističkog aparatusa. Uzimajući sve ovo u obzir, apelujemo na vas i na Ujedinjene nacije da odmah pokrenete neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkažete planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida.

Kao američki građani, ali i žrtve genocida i etničkog čišćenja, ne smijemo dozvoliti negatorima genocida da zloupotrebljavaju UN kao platform da šire omraženu propagadnu i laži. Hvala vam na pažnji u vezi ovog hitnog pitanja.

 
S poštovanjem,
Mr. Haris Alibasic, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
Email: cnab@bosniak.org
Mr. Ajla Delkic, izvršna direktorica
Savjetodavno Vijeće za BiH (ACBH)
Email: adelkic@acbih.org
——————————————-
Cc: NJ.E.. Amb. Mirsada Colakovic
Stalna predstavnica BiH u Ujedinjenim nacijama
Procitajte originalno pismo na Engleskom jeziku