SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE

SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINEU ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine i pozivamo vas da prigodnim manifestacijama obilježimo ovaj praznik.  

Na današnji dan, građani Bosne i Hercegovine su 25-og novembra, 1943-e godine obnovili temelje države na osnovi svojih historijskih granica koje su uspjeli odbraniti unatoč višestoljećnim iskušenjima i prisvanjanjima. Ponosni smo što je naša domovina kroz prostore vremena očuvala svoju multietničnost i baštinu zasnovanoj na suživotu njezinih naroda koji su vijekovima branili teritorijalne granice BiH.

Na današnji dan neophodno je podjsetiti da naša domovina BiH treba angažman njezinih građana i prijatelja kako bi ustrajala na svom putu kao nezavisna, održiva i uspješna država.  Na prvom mjestu potrebno je pokretnuti proces sveobuhvatnih ustavnih reformi, kako bi se uklonile nepravedne prepreke euroatlantskim integracijiama. Reforme moraju biti zasnovane na jačanju građanskih demokratskih institucija a ne etničkih podjela  teritorije i vlasti.

SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINECentralna manifestacija KBSA povodom Dana Državnosti BiH održala se u Grand Rapidsu, 23. novembra  2012 godine. Uvaženi gradonačelnik Grand Rapidsa u Michiganu  George K.Hartwell na  jučerašnjoj centalnoj svečanosti proslave Dana Državnosti BiH  pročitao je proklamaciju  grada Grand Rapidsa kojim se 25 Novembar proglasva  Danom Državnosti   BiH u gradu Grand Rapidsu i pozvao zajednicu  grada  da se pridruži proslavi Dana Državnosti BiH. Važno je istaknuti da u Grand Rapids, MI živi preko 10,000 Bošnjaka.

Domovino, Sretan ti Dan Državnosti!

 UO KBSA