Saopćenje za javnost Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u povodu 100.godišnjice od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju (1912-13)

Saopćenje za javnost Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u povodu 100.godišnjice od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju (1912-13)Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u povodu 100.godišnjice od Prvog balkanskog rata poziva na sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju koji je u periodu od oktobra 1912. do kraja maja 1913. godine počinila crnogorska karljevska vojska pod političkom i vojnom komandom kralja Nikole i sveštenstvom pravoslavne crkve kada je pobijeno 1500 i nasilno pokršteno 12,500 muslimana ovog kraja. Ujedno osuđujemo i vlasti u Crnoj Gori. od tada do danas, koji su ovaj gnusni zločin protiv čovječnosti skrivali i zabranjivali da se o njemu piše i javno govori.

KBSA zahtjeva od aktuelnih vlasti u Crnoj Gori da osude ovaj zločin genocida i da isprave krivu svojih prethodnika te da se izvinu potomcima žrtava genocida koji puno stoljeće čekaju na pravdu i razumijevanje.

UO KBSA, kao krovna institucija Bošnjaka Sjeverne Amerike, želi izraziti apsolutnu podršku Odboru za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912 i 1913. u New Yorku, i  podržavamo izražene stavove u deklaraciji koja je upućena zvaničnicima u Crnoj Gori, općini Plav i diplomaciji Crne Gore u Sjedinjenim Državama. Svjesni smo činjenice da sadašnje vlasti Crne Gore ne mogu promijeniti historiju, ali isto tako znamo da te iste vlasti imaju dužnost poduzeti neophodne korake i donijeti prijeko potrebne odluke da se zahtjevi izrečeni u deklaraciji ispune na najbrži i najbolji mogući način. Rasvjetljavanje strašnih zločina genocida iz prošlosti nad bošnjačkim i albanskom stanovništvom u Plavu i Gusinju treba da bude u interesu svih onih koji se u bilo gdje u svijetu bore protiv genocida, time i dobronamjernih ljudi u Crnoj Gori. Jedini put koji vodi u budućnost koja sadrži glavne faktore međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti je rasvjetljivanje i suočavanje sa historijom. ,

Služba za odnose s javnošću KBSA