Otvoren "Bosansko-Hercegovački Kulturni Centar" na Floridi

Otvoren "Bosansko-Hercegovački Kulturni Centar" na FloridiIntoniranjem Americke i Bosansko-Hercegovacke himne zapocela je velika svecanost u Tampa Bay-Florida,povodom otvaranja” Bosanskog Kulturnog Centra”(Bosnian-Herzegovinian-American Kultular Center Tampa Bay-Florida),prvog i jedinog u ovoj americkoj drzavi.Uz prisustvo solidnog broja Bosanaca i Hercegovaca,njih oko stotinu pedeset,izveden je bogat kulturno-umjetnicki i zabavni program.

Citali su se stihovi poznatih pjesnika iz nase zemlje.KUD “Zlatni ljiljan’,koji djeluje pod okriljem ovog Centra,predstavio se sa nekoliko folklornih igara i plesova iz Bosne i Hercegovine.U sluzbenom dijelu programa prisutnim su se obratili i neki od mnogobrojnih uzvanika. Medju ostalim obratio se i ovdasnji Gradonacelnik,predstavnik “Turskog Kulturnog Centra”,Predsjednik Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike za Floridu gospodin Amir Makarevic koji je ujedno i clan Upravnog Odbora BKC Tampa Bay. Na kraju se obratio Predsjednik”Bosanskog Kulturnog Centra” Gospodin Smail Buljic.

Vrhunac ovog poslijepodneva je bio kad su djeca clanovi KUD-a”Zlatni ljiljan” svi zajedno uz pomoc Podpredsjednika Centra Sabahudina Memica i gospodina Makarevica presjekli vrpcu i tim cinom sluzbeno otvorili “Bosanski Kulturni Centar”.Nakon toga vrata Centra su bila otvorena.Vrijedni organizatori za sve prisutne pripremili bogat izbor specijaliteta iz Bosansko-Hercegovacke kuhinje.Ostatak veceri je upotpunjen pjesmom i igrom do kasno u noc.

Nakon svega treba napomenuti da su Bosanci i Hercegovci,kojih u ovom dijelu Floride ima oko osam hiljada,konacno dobili svoj Centar sve sa ciljem ocuvanja nase culture.tradicija,obicaja,jezika i drugih vrijednosti.U planu ovoga Centra ,osim  KUD”Zlatni ljiljan”je aktiviranje drugih sekcija i raznih aktivnosti te saradnja sa drugim nasim Centrima ovoga tipa koji djeluju sirom Amerike.

Koordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike-Florida je ucestvovala u pripremi i realizaciji ovog projekta.Kao sto je naveo predsjednik K KBSA Florida, gospodin Makarevic, Bosanski Kulturni Centar nije poklon samo za nase Bosance koji zive na ovom prostoru vec poklon i nasoj Bosni i Hercegovini u kojem cemo njegovati nasu dugogodisnju tradiciju i kulturu uz trajno pominjanje stradanja naseg naroda tokom ’90-tih i genocida u Srebrenici. S tim u vezi, na jednom od unutrasnjih zidova Centra, postavljene su sve do sada usvojene Proklamacije za Srebrenicu koje ce svi buduci gosti imati priliku vidjeti i cuti istorijat stradanja naseg naroda i agresije na nasu drzavu Bosnu i Hercegovinu.