Protestno pismo u povodu dodjele nagrade Internacionalne lige humanista negatoru genocida Mirku Paviću

Protestno pismo u povodu dodjele nagrade Internacionalne lige humanista negatoru genocida Mirku PavićuNa inicijativu Instituta za istraživanje genocida Kanada , a u ime preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, oštro protestujemo protiv odluke Vijeća Internacionalne lige humanista koje je dodijelilo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću zlatnu plaketu sa značkom za navodno postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Marko Pavić je javno zabranio obilježavanja 20. godišnjice od početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi ‘genocid’, te naložio prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora mirne povorke. To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima. Tako on već duže vremena sustavno terorizira prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji su i dalje poniženi građani drugog reda.

Marko Pavić javno ponižava organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti.

Marko Pavić dozvoljava skupove fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.

Marko Pavić ignoriše zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su mu jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ovi i mnogi drugi Pavićevi ataci na osnovna ljudska prava i slobde ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice Evropske povelje o lokalnoj samoupravi na osnovu koje ste dodjelili ovo priznanje osobi koja ga ne zaslužuje.

Niko nema pravo da žrtvama genocida zabranjuje sjećanje na zločin. Upotreba riječi genocid nije zabranjena nikakvim važećim zakonom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i krivične prijave nemaju zakonski osnov.

Načelnik općine Prijedor Marko Pavić u miru je nastavio ono što su ratni zločinci započeli u ratu. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Pavić je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema Bosni i Hercegovini. Dodjeliti njemu bilo kakvo priznanje, koje je u vezi s Internacionlanom ligom humanista,  znači – obesmisliti svako humanističko nastojanje u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Zato u ime preživjelih žrtava i svijedoka genocida tražimo od vas da povućete vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagrađivanjem negatora genocida dajete vaš doprinos da se genocid u ovom lijepom gradu nastavlja, ali sad uz blagoslov vaše cjenjene organizacije.

Nadamo se da će vaša cjenjena organizacija imati u vidu argumente koje smo vam poslali i da će te u ime očuvanja ugleda vaše organizacije, te posebno u ime poniženih žrtava agresije i genocida povući vašu odluku.

S poštovanjem,

Potpisnici protestnog pisma:

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 Prof. dr. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 Prof. dr. Senadin Lavić

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo

 Prof. dr. Ferid Muhić

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

 Jovan Divjak

General Armije BiH i Izvršni direktor Organizacije Obrazovanje gradi BiH

 

Mr. Haris Alibašić

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 Murat Tahirović

Predsjednik Organizacije žrtava i svijedoka genocida u BiH

 Nihad Mehanović

Predsjednik Bosanskohercegovačke zajednice Chicago i glavni i odgovorni urednik TV Bostel

 Bakira Hasečić
Predsjednica Organizacije Žene žrtve rata

 Zaim Pašić

Predsjednik  Svijetskog saveza dijaspore BiH

 Dr. Ervin Sendijarević

Predsjednik Platforme BiH, Krovna organizacija klubova i gradjana BiH u Nizozemskoj

 

Dževad Kurić

Predsjednik Savjeta Platforme BiH

 Elvis Keranović

Predsjednik Vijeća Bosanskohercegvačkih organizacija u Australiji

 

Mr. Sanja Seferović Drnovšek

Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edikacijskog centra

 

Esad Krcić

Glavni i odgovorni urednik Web portala Bošnjaci.net

 Damir Saračević

Predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrije

 Amer Sabitović

Predsjedenik Bošnjački akademski krug

 Mirsad Duratović

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92

 Alma Karabašić,

Azra Alić,

Lejla Adžemović

Mirsada Kučković Hasečić

Anto Tomić

Tamara Kaliterna

Alison Sluiter

Satko Mujagić

Melita Nasić

Senad Draganović

Emina Bešlagić

U ime Grupe Čuvari Omarske