Protestno Pismo Vijeću Memorijala Holokausta u Sjedinjenim Državama

Protestno Pismo Vijeću Memorijala Holokausta u Sjedinjenim DržavamaPoštovani Članovi Vijeća USHMM:

Obraćamo vam se u ime građana Bosne i Hercegovine koji su preživjeli etničko čišćenje i genocid tokom agresije izvršene od strane Srbije i Crne Gore na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovim pismom želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog uvredljivih, netačnih i štetnih izjava vašeg saradnika, gospodina Michael-a Dobbs-a.  (Pismo na engleskom)

Uprkos neposjedovanju bilo kakvih potrebnih kvalifikacija za poznavanje historije bosanskog rata ili studija genocida, gospodin Dobbs je dobio zadatak da izvještava o suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću kao i da piše odnosno istražuje Srebrenički genocid kao bloger na internet stranici Foreign Policy kroz “Mladić Files”, projekat koji je pod pokroviteljstvom UHSMM-a. Mi smo u potpunosti podržali ovu inicijativu u početku, jer smo mislili da je primarni cilj podizanje svijesti o genocidu koji se dogodio u Srebrenici koji je još uvijek i nakon svih dokaza i presuda osporavan od strane mnogih, u čemu prednjače oni koji su ga poinili i njihovi saveznici širom svijeta. Važno je napomenuti da smo i dalje izuzetno zahvalani za rad koji je USHMM učinio u promicanju istine i dizanju svijesti o genocidu u BiH, gdje naročito ističemo izložbu o genocidu u Srebrenici u Washingtonu, DC. Također moramo izraziti naše zaprepaštenje povodom egzekucije projekta  “Mladić Files” , gdje posebno izražavamo naše nezadovoljstvo sa gospodinom Dobbs-om, koji je napravio nekoliko ozbiljnih pogrešaka koje su isuviše netačne i uvredljive da bi ih ignorisali.

Iako gospodin Dobbs djeluje kao dobronamjerna osoba, njegova pisanja i izjave su u najmanju ruku neodgovorna i neistinita, i služe da udovolje srpskim nacionalistima i onima koji uporno negiraju i osporavaju genocid u Srebrenici. Zapanjujuće je da poslije svih dokaza, presuda, istraživanja i nepobitnih činjenica, ekshumiranih tijela ubijenih u genocidu u Srebrenici Mr. Dobbs dovodi u pitanje namjere srpskih nacionalista koji su planski pokušali uništiti sve što je nesrpsko i potpuno uništiti tkaninu povezanosti naroda u BiH, koja je vjekovima predstavljala jedinstven primjer multikulturalnosti u Evropi. Pišemo Vam zbog toga sto je gospodin Dobbs odbio da se izvini zbog navedenih grešaka, i šak sta vise nastavlja sa širenjem neistina o agresiji na BiH i genocidu nad svim nesrpskim narodima koji su bili meta za istrebljenje.

U Novembru 2011, u znak protesta poslali smo pismo Savjesnom Komitetu USHMM-a na nevjerovatne primjedbe gospodina Dobbs-a, u kojima preispituje upotrebu termina “genocid”, čime direktno vrijeđa preživjele žrtve genocida. Gospodin Dobbs je 31 Oktobra 2011 godine napisao pod naslovom “Definisanje genocida”:

“‘Moram priznati da mi je teško koristiti riječ genocid, (u vezi sa Srebrenicom),  koja dočarava slike holokausta … U popularnoj kulturi, barem kada govorimo “o genocidu “, mi razmišljamo o ubijanju cijele rase ili etničke skupine. “

Dr. Marko Atila Hoare, poznati historicar Balkana i bivše Jugoslavije, opisao je incident navodeći da je “nevjerovatno da saradnik USHMM-a treba da se vodi

“popularnom kulturom”, kada se uzme u obzir značenje genocida – umjesto po stručnosti i knjizevno-historijskom izučavanju genocida”. Genocid u Srebrenici je jedan od najvise dokumentovanih i kao takav neporeciv zločin genocida u modernoj historiji. Genocid u Srebrenici je izučavan, dokazan i priznat od strane Međunarodnog suda pravde (MSP), Međunarodnog Haskog Tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i mnogih drugih vladinih i akademskih institucija diljem svijeta, uključujući Kongres Sjedinjenih Američkih Država i parlamente Kanade i Europske unije (EU).

Drugi incident se dogodio prije samo par sedmica, kada je gospodin Dobbs napisao šokantan članak, pod naslovom “U odbranu Srba”, gdje je pokušao objasniti zašto su srpski nacionalisti počinili zločine u BiH. Gospodin Dobbs je naveo da su Srbi imali “legitimnu zabrinutost” gdje su pokušali da zastite  “velikobrojne Srpske manjine”, i da su vlade zapadnih zemalja bile licemjerne sto su dozvolile raspad Jugoslavije.

Mr. Dobbs dalje navodi:

“U stvari, Srbi su imali sasvim opravdanu zabrinutost i prije i za vrijeme rata, koju zapadni komentatori često previđaju i na taj način prave pretjerano crno-bijelu sliku sukoba na području Jugoslavije. Prije svega među tim brigama bila je sigurnost i prava oko dva miliona Srba koji žive u otcepljenim republikama Hrvatskoj i Bosni … Ja sam pogođen suprotnostima u zapadnoj politici prema bivšoj Jugoslaviji. Europa, uz podršku SAD-a, priznala je nezavisnost otcijepljenih republika … praktičan efekat ovih odluka je bio da su Hrvati i Muslimani dobili pravo da se otcijepe od Jugoslavije, a Srbi nisu imali pravo da se otcijepe od Hrvatske ili Bosne. “

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida u Kanadi(IGC), su izrazili svoju zabrinutost u pismima uredniku magazina za vanjsku politiku ističući da su raspad Jugoslavije izazvali Srpski nacionalisti predvodjeni Slobodanom Miloševićem, a po planu Srpske Akademije Nauka i Umjetnosti (SANU), i srpska agresija na njene susjedne, medjunarodno priznate države. Mi smo takodjer naglasili da je usporedba prava na odcjepljenje potpuno netačna, jer su srpski nacionalisti pokušali nasilno da zauzmu teritoriju koja nikada u historiji nije pripadala Srbiji niti kao takva postojala ranije, kroz kampanju etničkog čišćenja i genocida. Svih šest jugoslavenskih republika, uključujući i Srbiju, imali su isto pravo na odcjepljenje i medjunarodno priznanje kao BiH i Hrvatska.

Mi smo dobili odgovor od gospodina Dobbs-a, koji odbija da se izvini za sve neistine izrecene ranije i dalje nastavlja  da vrijeđa žrtve genocida kazavši da je “pogrešno kriviti isključivo jednu stranu za sve zlo nanijeto ratom.”

Apelujemo da razmislite o tome kako bi se osjećale žrtve holokausta kada bi gospodin Dobbs napisao članak “U Odbranu Nijemaca”, gdje bi tvrdio da su Hitler i nacisti imali legitimnu zabrinutost da napadnu druge oko sebe, uprkos činjenici da je preko 6 miliona nevinih Jevreja stradalo u procesu. Pored toga, zamislite da je otišao dalje pa rekao da nacisti ne mogu biti isključivo krivi za zlo koje su nanijeli svojom politikom.

Vjerujemo da UHSMM ima odgovornost da osigura pošteno izvještavanje sa suđenja Ratku Mladiću između ostalog optuženom i za genocid, kao i za genocid u Srebrenici da se vrši na način koji je u skladu sa priznatim znanstvenim radom već urađenim na temu raspada Jugoslavije, kao i da ne narušava i pobija vec utvrđene presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala u vezi sa srpskom kampanjom etničkog čišćenja i genocida u BiH. Žrtve bosanskog genocida zaslužuju nekoga ko neće pokušati opravdati ratne zločine i zločine počinjene protiv njih. Mi zaslužujemo nekoga ko će se boriti protiv poricanja i negiranja genocida, nekoga ko promoviše, piše i izjavljuje beskompromisnu istinu, pravdu i odgovornost za zločine koji su počinjeni.
Mi, uz dužno poštovanje, tražimo od vas da sankcionišete i prekinete saradnju sa Gospodinom Dobbs-om zbog njegovih neodgovornih, neiskrenih i štetnih komentara o agresiji na BiH i pošinjenom genocidu, kao i da spriječite bilo kakva buduća negiranja genocida i pokušaje ublaživanja ili smanjenja odgovornosti počinitelja istog od svih osoba koje imaju bilo kakve veze sa USHMM-om.

 S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
Email: cnab@bosniak.org

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK)
Email: info@instituteforgenocide.org

Mr. Ajla Delkić
Izvršni Direktor, Americkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH)
Email: adelkic@acbih.org

Mr. Sanja Seferovic-Drnovšek
Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI)
Email: sanja.bagi@gmail.com