KBSA osuđuje odluku Haškog tribunala kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je šokiran i razočaran odlukom Međunarodnog Krivičnog Suda za područje bivše Jugoslavije (MKSJ), da  sistematski zločini nad bošnjačkim stanovništvom u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik nisu klasificirani kao genocid. Zatijevamo od tribunala da dostave konkretne razloge i sporne činjenice koje ne ukazuju da je masovno ubijanje i progona desetina hiljada Bošnjaka sa ovih područja u skladu s međunarodnom definicijom genocida prema ženevskoj konvenciji iz 1948 godine. 
Uvredljivo je da se ova odluka donijela samo nekoliko dana poslije pokušaja rušenja spomenika žrtvama genocida u Višegradu, kao i da je ova odluka donesena upravo na srpski praznik Vidovdan, koji služi kao glavna poluga velikosrpske mitologije o boju na Kosovu i simbolizira dan osvete prema Bošnjacima. Na isti dan su 1914 godine velikosrpski teroristi ubili prijestolonasljednika Austrougarske monarhije, Franca Ferdinanada, sto je direktno dovelo do prvog svijetskog rata i genocida nad Bošnjacima istočne Bosne . Na ovaj isti dan 1989 je Slobodan Milošević jezivo najavio velikosrpsku agresiju protiv svojih susjeda i politiku nasilnog razaranja socijalističke Jugoslavije, etničkog čišćenja i genocida sa ciljem stvaranja homegene Velike Srbije. 
Pozivamo sve ljude dobre volje, posebno akademske institucije i Bošnjake da protestuju ovu sramnu odluku kojom se glavni orkestrator genocida i etničkog čišćenja u BiH oslobađa optužbe za genocid. Ovo šalje poruku Bošnjacima i žrtvama genocida da nema pravde za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Haški tribunal je izgubio i malo kredibiliteta koji je preostao nakon sramnih odluka u posljednjim godinama uključujući:

  • dozvoljavanje opstrukcije i odugovlačenje suđenja Slobodnu Miloševiću koji je umro bez presude
  • puštanje na slobodu Biljane Plavšić nakon samo 12 godina zatvora
  • blage kazne za ratne zločine i genocid. (npr.jučerašnja presuda od samo 23 godine za ubistvo više od 200 Bošnjaka
  • previše blagi uslovi za izvršavanje zatvorske kazne gdje se ćelije osuđenih porede s hotelskim sobama

 Zbog kontinuiranog neuspjeha da se donese pravda za žrtve genocida i Bosnu i Hercegovinu,  ispred Bošnjaka sjeverne Amerike, tražimo da se Radovan Karadžić i svi ostali optuđeni pod hitno izruče sudu za ratne zločine u BiH gdje mu se može suditi prema zakonima Bosne i Hercegovine, države protiv koje su ratovali i pred narodom čije su bližnje ubijali.
Upravni Odbor KBSA