KBSA osuđuje odluku Haškog tribunala kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid

KBSA osuđuje odluku Haškog tribunala kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je šokiran i razočaran odlukom Međunarodnog Krivičnog Suda za područje bivše Jugoslavije (MKSJ), da  sistematski zločini nad bošnjačkim stanovništvom u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik nisu klasificirani kao genocid. Zatijevamo od tribunala da dostave konkretne razloge i sporne činjenice koje ne ukazuju da je masovno ubijanje i progona desetina hiljada Bošnjaka sa ovih područja u skladu s međunarodnom definicijom genocida prema ženevskoj konvenciji iz 1948 godine. 
Uvredljivo je da se ova odluka donijela samo nekoliko dana poslije pokušaja rušenja spomenika žrtvama genocida u Višegradu, kao i da je ova odluka donesena upravo na srpski praznik Vidovdan, koji služi kao glavna poluga velikosrpske mitologije o boju na Kosovu i simbolizira dan osvete prema Bošnjacima. Na isti dan su 1914 godine velikosrpski teroristi ubili prijestolonasljednika Austrougarske monarhije, Franca Ferdinanada, sto je direktno dovelo do prvog svijetskog rata i genocida nad Bošnjacima istočne Bosne . Na ovaj isti dan 1989 je Slobodan Milošević jezivo najavio velikosrpsku agresiju protiv svojih susjeda i politiku nasilnog razaranja socijalističke Jugoslavije, etničkog čišćenja i genocida sa ciljem stvaranja homegene Velike Srbije. 
Pozivamo sve ljude dobre volje, posebno akademske institucije i Bošnjake da protestuju ovu sramnu odluku kojom se glavni orkestrator genocida i etničkog čišćenja u BiH oslobađa optužbe za genocid. Ovo šalje poruku Bošnjacima i žrtvama genocida da nema pravde za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Haški tribunal je izgubio i malo kredibiliteta koji je preostao nakon sramnih odluka u posljednjim godinama uključujući:

  • dozvoljavanje opstrukcije i odugovlačenje suđenja Slobodnu Miloševiću koji je umro bez presude
  • puštanje na slobodu Biljane Plavšić nakon samo 12 godina zatvora
  • blage kazne za ratne zločine i genocid. (npr.jučerašnja presuda od samo 23 godine za ubistvo više od 200 Bošnjaka
  • previše blagi uslovi za izvršavanje zatvorske kazne gdje se ćelije osuđenih porede s hotelskim sobama

 Zbog kontinuiranog neuspjeha da se donese pravda za žrtve genocida i Bosnu i Hercegovinu,  ispred Bošnjaka sjeverne Amerike, tražimo da se Radovan Karadžić i svi ostali optuđeni pod hitno izruče sudu za ratne zločine u BiH gdje mu se može suditi prema zakonima Bosne i Hercegovine, države protiv koje su ratovali i pred narodom čije su bližnje ubijali.
Upravni Odbor KBSA