Uspješna akcija: Otkazano predavanje negatoru genocida Michaelu Parenti

Uspješna akcija: Otkazano predavanje negatoru genocida Michaelu ParentiNakon višednevne inicijative institucija, prijatelja BiH i pojedinca koji su zahtjevali od predsjednika San Jose Centar za Mir i Pravdu dr. G. Sharat Lin, da otkaže predavnje Michael Parentia, jednog od negatora genocida nad Bošnjacima u BiH. Da se svaki trud isplati najbolje pokazuje i ovaj slučaj kada su osam institucija složno nastupili i u kontaktu sa predsjednikom spomenutog centra uspjeli do daljneg otkazati predavanje. Tim povodom čelnici institucija su se zahvalili predsjedniku San Jose Centar za Mir i Pravdu dr. G. Sharat Lin. U pismu između ostalog stoji:

U ime žrtava zločina agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, u ime više hiljada američkih Bošnjaka koji žive u Kaliforniji, te u ime više od 350,000 sjevernoameričkih Bošnjaka, od kojih su većina žrtve zločina agresije i genocida, izražavamo zahvalnost zbog odluke Upravnog odbora Centra za mir i pravdu San Jose da udovolje zahtjevima da se otkaže predavanje Michael Parentia zakazano za 31. maj 2012. Zahvaljujemo se na vašoj spremnosti da se susretnete i razgovorate s preživjelim žrtvama genocida iz bošnjačke zajednice u Kaliforniji. Vaša odluka da udovoljite našim zahtijevim je pravedna i podrška za istinu i pravdu u svijetu.

Zahvaljujemo vam se na spremnosti da preispitate svoju originalnu odluku u ime žrtava zločina agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, zbog hiljada onih koji su silovani, mučeni u koncentracionim logorima smrti, ubijeni i nasilno protjerani sa svoje zemlje.
S poštovanjem,
Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Mr. Ajla Delkić
Izvršni Direktor, Americkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu
Mr. Sanja Seferovic-Drnovšek
Direktor, Bosansko američkog institute za genocid i obrazovnog centra
Prof. dr. Smail Čekić
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu
Prof. dr. Senadin Lavić
Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo
Elvis Keranović
Predsjednik Vijeća bh organizacija u Australiji
Tilman Zülch
Generalni sekretar Drustva za ugrozene narode, Njemacka