Pismo Ustavnom sudu BiH povodom brisanja člana 48 iz Zakona o popisu stanovništva

Pismo Ustavnom sudu BiH povodom brisanja člana 48 iz Zakona o popisu stanovništva

 Poštovani članovi Ustavnog suda BiH i članovi Komisije za ljudska prava

 Obraćamo Vam se kao nadležnim institucijama čija je glavna funkcija zaštita ljudskog dostojanstva građana Bosne i Hercegovine, u vezi nedavnog glasanja zakona o popisu stanovništva iz kojeg je izbrisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica.

 Želimo da ovom prilikom podsjetimo da bi popis stanovništva bez člana 48 značio prekršaj osnovnih ljudskih prava koje su obrazložene u Europskoj konvenciji za ljudska prava na povratak izbjeglica u svoje domovine u dostojanstvo, slobodu, jednakost, mir, pravdu, toleranciju, i pomirenje; kao osnova za stvaranje miroljubivih odnosa unutar pluralističkog društva. Takođe, prema članu II. Ustava BiH, Europska konvencija za ljudska prava i osnovne slobode u toj konvenciji su i osnovni principi Ustava BiH i kao takvi imaju čak i veći prioritet nad ostalim zakonima. Pozivajući se na ove principe, želimo ukazati na očitu kontradikciju, ne samo u odnosu na samu dejtonsku strukturu BiH, gdje se stvaranjem entiteta stvara nejednakost među građanima Bosne i Hercegovine; nego i na defektivnu primjenu ovog sporazuma, prvenstveno Aneksa 7 kojim se specificira stvaranje okolnosti za povratak izbjeglih i raseljenih lica u skladu s Europskom konvencijom za ljudska prava.

 Aneks 7 nije primjenjen zbog nedostatka određenih okolnosti za povratak. Bošnjaci i drugi građani BiH se ne mogu vratiti na ognjišta u manjem entitetu u BiH jer se svakodnevno moraju suočavati s poniženjem njihovog dostojanstva da žive kao građani nižeg reda zbog institucija čiji simboli predstavljaju samo jednu etničku grupu. Također, povratnici nemaju realne uslove za socio-ekonomsku jednakost u društvu gdje nisu adekvatno predstavljeni u političkim organima entiteta. Povratak Bošnjaka i ostalih građana BiH koji su nasilno protjerani zahtjeva apsolutno uvjerenje u mir, sigurnost i poštivanje osnovnih ljudskih prava. Uvjeti za mir i sigurnost su ugroženi i povremenim fizičkim nasrtajima na Bošnjake, njihovu imovinu i vjerske objekte. Među glavnim preprekama za pravdu i pomirenje je i negiranje genocida i zločina nad Bošnjacima što dodatno zastrašuje povratnike. Ovakav odnos prema ratnim događajima stvara otežane uvjete za siguran povratak Bošnjaka na svoja ognjišta te pomirenje i suživot sa svojim susjedima što je uvjetovano i Europskom konvencijom i u Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma.

Zbog navedenih činjenica o teškim nedostacima normalnih uslova za povratak izbjeglica, Aneks 7 ne može biti sproveden što predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma a samim tim i Ustav BiH koji je uspostavljen kroz Aneks 4 ovog sporazuma. Prema tome, smatramo nužno da oficijelno ispitate slijedeća pitanja:

1. Zakonitost i sukladnost zakona o popisu stanovništva bez člana 48 koji se poziva na primjenu Aneksa 7 kao preduvjet za popis stanovništva,

2. Zakonitost o primjenama Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma kao preduvjet za osnovna ljudska prava nesprskih građana u manjem entitetu BiH.

U ima žrtava genocida i protjeranih Bošnjaka u dijaspori i domovini, nadamo se da ćete pažljivo razmotriti naš zahtjev u skladu sa demokratskim prinicipima koje zastupate.

S poštovanjem,

 Mr. Haris Alibašić, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Emir Ramić, Direktor Instituta za Istraživanje Genocida, Kanada

Prof. Dr. Muris Osmanagić, U ime inicijatora Otvorenog panela intelektualaca za Ustavne promjene u BiH