Podrška KBSA peticiji roditelja iz Srebrenice i zahtjev za promjenu obrazovnog plana

Podrška KBSA peticiji roditelja iz Srebrenice i zahtjev za promjenu obrazovnog planaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, daje punu podršku peticiji predočenoj na sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj 17tog januara ove godine od strane roditelja bošnjačke djece za promjenu imena, uvođenja nacionalne grupe predmeta i balansiranje nacionalne strukture nastavnog kadra u školi “Petar Petrović Njegoš” u Srebrenici.

Sama činjenica da je u Srebrenici počinjen pravno potvrđeni genocid nad Bošnjacima, a da obrazovni sistem manjeg BiH entiteta u svojim nastavnim programima ignoriše tu činjenicu jasna je potvrda politizacije obrazovnog sistema u cilju iskrivljenja povijesti. Ako tome dodamo činjenicu da se za nazive obrazovnih ustanova koriste imena povijesnih ličnosti koja su svojim djelima raspirivali mržnju i netrpeljivost prema vjeri i tradiciji koju baštine Bošnjaci jasno je da je to samo još jedan u nizu pritisaka i ponižavanja Bošnjaka povratnika kojima su povratnici i žrtve genocida svakodnevno izloženi.

Bošnjačka djeca čine većinu školske populacije u pomenutoj ustanovi i neophodno je poštovati njihovu želju kako u određivanju imena ustanove tako i u pogledu sadržaja samih nastavnih programa kojima cilj treba biti upoznavanje i suočavanje sa istinom o proteklom i svim drugim ratovima i povijesnim činjenicama kako o Srebrenici tako i o čitavoj BiH.

KBSA i udruženja Srebreničana pozivaju sve političke predstavnike Bošnjaka na svim nivoima da putem Ministarstva obrazovanja manjeg BiH entiteta nađu način kako bi želja roditelja bila ispunjena.

U ime KBSA,
Kemal Hamulić
glasnogovornik