Delegacija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) se u Washington DC-u susrela sa predsjedavajućim Predsjednistva BiH, Željkom Komšićem

Delegacija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) se u Washington DC-u susrela sa predsjedavajućim Predsjednistva BiH, Željkom Komšićem Predsjednik UO Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Mr. Haris Alibašić, potpredsjednik UO KBSA Mr. Hamdija Čustović i profesor Semir Đulić, član UO i predstavnik KBSA u UO Svjetskog Saveza Dijaspore (SSD) su se u utorak 13. decembra, 2011 u Washington DCu sastali sa Nj.E. Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.  Sastanku su prisustvovali i Nj.E. Damir Džanko, zamjenik Ambasadora, BiH Ambasade u SAD i Amir Ibrović, Šef kabineta Predsjednika Komšića i Haris Baždarević, prvi sekretar u Ambasadi BiH u SAD.

 Na sastanku se razgovaralo o konkretnim pitanjima od interesa za BiH građane u SAD i Kanadi, a između ostalog o naporima na pozitivnom rješavanju pitanja dvojnog državljanstva, pitanju imovine BiH gradjana u manjem entitetu u BiH, olakšavanju registriranja BiH gradjana iz dijaspore za izbore u BiH, uvezivanja radnog staža gradjana BiH u domovini i inostrantsvu i drugim pitanjima od interesa za BiH građane u SAD i Kanadi. Razgovaralo se o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i potrebi većeg angažmana BiH na lobiranju u SAD i Kanadi, suradnji sa State Departmentom, ulozi BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, te važnosti ulaska BiH u NATO.  U razgovoru se osvrnulo na probleme u vezi nedostatka jedinstvenog obrazovnog sistema u pojedinim dijelovima BiH.

 Predsjednik UO Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike je naglasio važnost akcija KBSA i neophodnosti proširenja Kluba prijatelja u Kongresu SAD i  novoformiranog kluba prijatelja BiH u kanadskom Parlamentu. Napomenuo je neophodnost veće podrške BAASVBiH zbog njihovog direktnog pristupa američkim zvaničnicima i uloge u DCu.

 Predsjednik Komšić je ponovno ocijenio pozitivnim rad i angažman Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, naglasivši da Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike radi “sistematično i kroz lični angažman” na promociji interesa BiH u državama i sredinama u kojima se nalaze članovi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.  Predsjednik Komšić je izmedju ostalog dodao da “cijela BiH može imati koristi od Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.”  Dodao je da se uskoro nada mnogo konkretnijim akcijama i suradnjom izmedju institucija BiH i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i BASVBiH i SSD.

 Profesor Semir Djulić je upoznao predsjednik Komšića sa akcijama i izgradnjom centra BiH zajednice u Atlanti, GA.

 Potpredsjednik UO KBSA, Mr. Čustović je naglasio važnost napredovanja BiH u akcionom planu za ulazak u NATO.

 Predsjednik Komšić je naglasio da je ulazak u NATO jedan od glavnih prioriteta.

 Predsjednik UO KBSA, Mr. Alibašić se zahvalio na podršci od predsjedavajućeg Predsjedništva gdina. Komšića i ovom prilikom je uručio predsjedniku Komšiću specijalnu zahvalnicu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, proglas grada Grand Rapidsa obilježavajući Dan državnosti BiH u Grand Rapidsu – drugom gradu po veličini u državi Mičigen, te prigodni poklon uz poziv da dođe u posjetu BiH građanima u Grand Rapidsu, Charlotte, Atlanta i drugdje gdje se nalaze naši građani.

 U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 Glasnogovornik

mr. Kemal Hamulić