Održana Svečana Akademija i Centralna manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH

Održana Svečana Akademija i Centralna manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH26. novembra 2011 je u prostorijama Loyola University Chicago i pred 350 gostiju, održana Svečana Akademija i Centralna manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH

Specijalni gosti Akademije bili su: – Gospodin Željko Knez, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – Dr. Senadin Lavić, predsjednik BKZ Preporod; Nj.E. Damir Džanko, zamjenik ambasadora Bosne i Hercegovine u Washingtonu;  Ambasador Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik NJ.E. Željka Komšića, predsjedevajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine; Nj.E. Eldin Kajevic, Generalni Konzul Konzulata BiH u Chicagu; Sanja Seferović Drnovšek, direktorica BAGI-a; Selena Seferović, direktorica Bosansko-američke biblioteke; Dzevad Buric, liaison officer ispred Ministarstva Odbrane BiH u državi Maryland.

 Kulturno zabavni program činili su Duo Alma Nova: Gitarista Almer Imamovic i Jessica Pierce, te KUD “Bosna u Srcu” iz Hamiltona

 Program je svečano otvoren puštanjem himni Sjedinjenih Američkih Drzava i Bosne i Hercegovine.  Voditeljica Azra Heljo je otvorila Akademiju predstavljanjem specijalnih gosta i čestitkama povodom 25. Novembra Dana Državnosti BiH.

Prisutnima se zatim obratio novoizabrani Predsjednik UO KBSA, mr. Haris Alibašić koji je pozdravio goste i govorio o vaznosti KBSA kao organizacije i čestitao Dan Državnosti ispred organizacije. Mr. Haris Alibašić je takodjer predstavio novi  Upravni Odbor KBSA i zahvalio se bivšim članovima UO KBSA na njihovom radu.

Savjetnik za dijasporu predsjedatelja Predsjednistva BiH, general Željko Knez je govorom prenio iskrene čestitke i pozdrave od NJ.E. Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. I prenio žaljenje zbog toga što predsjednik Komšić nije mogao prisustovati svečanosti.  General Knez je podsjetio prisutne na značaj Dana Državnosti za domovinu Bosnu i Hercegovinu i izrazio iskrenu želju i nadu za ponovnim suživotom i ravnopravnosti svih gradjana Bosne i Hercegovine. General Knez je opet naglasio da je glavni prioritet  Predsjednika Komšića da Bosna i Hercegovina bude što prije primljena kao punopravna članica NATO saveza.

Prof. Dr. Senadin Lavić, predsjednik BKZ Preporod se takodjer obratio prisutnim i izrazio oduševljenje što su se Bosanci i Hercegovci tako daleko od svojih domova uspješno  organizovali i rade za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Dr. Lavić je takodjer izrazio zadovoljstvo što je potpisan veoma značajan protokol o suradnji KBSA i BKZ Preoporod.

Mr. Haris Alibašić je na svečanosti Dr. Laviću uručio ovogodišnju Plaketu KBSA za značajan doprinos u promoviranju i očuvanju interesa Bošnjaka u svijetu i domovini Bosni i Hercegovini.  Dobitnik ovogodišnje Plakete je takodjer i bivši član UO i aktivista KBSA, hadži Uzeir Ramić, koji je svojim dugogodišnjim radom dao veliki doprinos uspjehu KBSA kao organizacije.

U toku programa su uručene i nagrade studentima koji su pobjedili na konkursu najboljeg eseja na temu „Život bez predrasuda“.

Tijekom zabavnog programa svečanosti, publiku je oduševio duo AlmaNova, čiji su članovi Almer Imamović i Jessica Pierce izazvali ovacije s fantastičnim i posebnim izvedbama tradicionalne sevdalinke na klasičnoj gitari i flauti.

Članovi kulturno-umjetničkog Društva „Bosna u Srcu“ iz Hamiltona su uveličali ovu proslavu  svojim nastupom.  Njihov aranžman i nastup su puno učinili da ovo veče prođe u posebnom bosnjačkom duhu i atmosferi.

KBSA se zahvaljuje medijskim sponzorima i partnerima.

RTV Bostel

B-Link
Bosnjaci.net
ChicagoRaja.net
Radio Behar – St. Louis
Radio Nasa Rijec – Chicago