KBSA i IRGC osuđuju emitiranje sprskih nacionalističkih propagandnih filmova na Švedskoj državnoj televiziji

KBSA i IRGC osuđuju emitiranje sprskih nacionalističkih propagandnih filmova na Švedskoj državnoj televiziji

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida, Kanada (IRGC) najstrožije osuđuju emitiranje srpskih nacionalistikčih propagandnih filmova, “Grad koji je žrtvovan” i “Tragovi Sarajeva” na Švedskoj državnoj televiziji. Zahtijevamo da se švedska državna televizija izvine žrtvama genocida, Bošnjacima, koji trenutno žive u Švedskoj. Negiranje genocida je druga faza genocida, kroz poricanje žrtvama genocida prava na pravdu, te indirektno podsticanje na ponovni genocid. Oba filma su nastavak propagande ispunjene mržnjom od strane srpskog nacionalističkog aparatusa iz najtamnije stranice europske povijesti, koji je prouzrokovao četiri rata na Balkanu i osudio na smrt i protjerivanje milione nedužnih civila. Smatramo da je Švedska nacionalna televizija odgovorna za emitiranje laži prikazane ovim filmovima na državnoj televiziji.

 Kao podsjetnik, agresija i ratni zločini počinjeni od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, rezultirali su u genocid nad Bosnjacima i masovna ubistva nedužnih civila, uključujući djecu, žene i starije osobe na skali neviđenoj od holokausta u Europi, s više od 100 000 mrtvih civila, 50 000 silovanih žena, na hiljade vjerskih objekata i povijesnih spomenika uništeno, a više od million je raseljeno iz svojih domova.

 Nedavno uhapšeni ratni zločinac general Ratko Mladić, koji se skrivao 16 godina, direktno je komandovao vojskom bosanskih Srba tokom invazije na Srebrenicu, UN “zaštićenu zonu”, u julu 1995, što je rezultiralo genocidom i ubojstvom više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i protjerivanje više od 30.000 drugih. Bivši zapovjednik srpskih vojnih i paravojnih snaga se trenutno pred Međunarodnim kaznenim sudom tereti za sprovođenje kampanje genocida ne samo u Srebrenici, nego i u niz drugih BiH općina: Bratunac, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenici i Zvorniku. On se takođe tereti i za zločine počinjene tijekom tri godine opsade Sarajeva, najduže opsade grada u modernoj povijesti.

 Još jedan ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je trenutno na suđenju u Haagu za ratne zločine je odobrio napad na Srebrenicu. Nadamo se da ce njihovo hapšenje i suđenje dati neki mir familijama onih koji su ubijeni i čiji su životi uništeni. 

Zahtijevamo da se administracija Švedske Televizije odmah izvine za grešku i prestane  s emitiranjem srpske nacionalističke propagande.

Haris Alibašić, MPA, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
www.bosniak.org
Prof. Emir Ramić, mr.sc. , predsjednik
Institut za istraživanje genocida, Kanada
www.instituteforgenocide.ca