Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja vijest o oslobađanju Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja vijest o oslobađanju Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiHKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja vijest o puštanju na slobodu Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH. Austrijski sud je odbio zahtjev Beograda da general Divjak bude izručen Srbiji za lažne i politički motivirane optužbe za ratne zločine u  slučaju “Dobrovoljačka”. General Divjak je patriota koji je časno služio svojoj zemlji Bosni i Hercegovini (BiH) kada je izvršena agresija od vojske Srbije i Crne Gore nakon proglašenja nezavisnosti u martu 1992 godine.

Sramotno je da Srbija nastavlja da izdaje naloge za hapšenje u ovom slučaju znajući da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) autoritativno tijelo osnovano od strane Ujedinjenih Naroda za procesuiranje teških zločina počinjenih za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji zaključio u više navrata da nema dokaza o ratnim zločinima u Dobrovoljačkoj.  Srbija nastavlja agresiju na Bosnu i Hercegovinu, koristeći lažne optužbe i apsurdna hapšenja građana BiH. U slučaju Dr. Ejupa Ganića, Britanski sud je odbio zahtjev Srbije za izručenje u julu 2010, nakon nekoliko mjeseci srbijanskih sudskih postupaka koji su se prema riječima sudije Timothy Workmana, “… koristili u političke svrhe.” Isti je bio slučaj s Ilijom Jurišićem bosanskim državljaninom i patriotom koji je bespravno uhapšen i osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora, da bi konačno bio pušten nakon mjeseci protesta i žalbi u novembru 2010.  Nepravedni pritvor Generala Divjaka je daljnji dokaz da Srbija nije iskrena u svojim naporima da se pomiri sa susjedima, posebice kada je u pitanju uzimanje pune odgovornosti za nedavnu politiku agresije i genocida.

Umjesto preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, Srbija nastavlja s upotrebom političkih manevara da potkopa suverenitet BiH i pravo njezinih građana, te vrši aktivno zastrašivanje u svrhu  prebacivanja krivice za zločine počinjene tijekom rata na druge zemlje u regiji. To je posebno lahko za njih učiniti u BiH, gdje bosanski Srbi također neumorno rade kako bi potkopali autoritet države BiH nastavljanjem prakse revizionističke historije kako bi opravdali svoje postupke. KBSA je upozorio u više navrata da je Srbija i dalje  izvor političke nestabilnosti u regiji, posebice u svojoj politici prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u Sandžaku.

KBSA zahtijeva da sve daljnje zahtjeve  za izručenje BH građana koji su branili svoju zemlju od srpske agresije, kategorički budu ignorisani od strane međunarodne zajednice. Nadalje, pozivamo na UN, SAD, Kanadu, i EU da drže Srbiju odgovornom za svoje djelovanje u nastavku narušavanja suvereniteta BiH i destabilizacije Balkana Također, zahtjevamo od državnih institucija u BiH da upotrebe sva sredstva na raspolaganju da zaštite suverenost države BiH i svoje građane od napada na njihovu slobodu za putovanje bez straha od hapšenja.

Ispred UO KBSA,
Hamdija Čustović, Glasnogovornik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org