Brian Masse, sponzor usvojene Kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici prisustvovao dženazi u Potočarima

Brian Masse, sponzor usvojene Kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici prisustvovao dženazi u PotočarimaAutor: Bosnjaci.net

U povodu 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini je doputovao Brian Masse, član Parlamenta Kanade, NDP stranke (New Democratic Party), kritičar za Industriju, auto-industriju i granične predmete, bosanskoj i bošnjačkoj javnosti poznatiji kao sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH koja je u Parlamentu Kanade usvojena 20.okt. 2010. godine. Gospodin Masse u je imao niz aktivnosti i susreta sa značajnim ličnoistima iz bh. javnog života.

Kako smo saznali Masse se do sada sreo sa Asimom Sarajlićem, potpredsjenikom SDA, Ćamilom Durakovićem, zamjenikom gradonačelnika Srebrenice, Refikom Begićem, savjetnikom Mirsada Kebe, te sa majkama Srebrenice i predstavnicama udruženja Munirom Subašić, Kadom Hotić, i dr. Ujedno, posjetio je Memorijalni centar u Potočare i upisao se u Knjigu žalosti. Dok će 11.jula, u sklopu zvanica iz BiH i svijeta prisustvovati masovnoj dženazi u Srebrenici kada će biti ukopano još 613 žrtava genocida.
Nakon dženaze očekuje se još niz aktivnosti i susreta sa zvaničnicima u BiH o čemu ćemo narednih dana detaljnije pisati.
Da podsjetimo, nakon usvojene rezolucije Masse je izjavio: „Već je vrijeme za Kanadu da proglasi 11. juli – Dan sjećanja Srebrenice. Ova obljetnica uzdiže svijest tragičnog mučenja ljudi Bosne i daje počast i pamti one koji su bili ubijeni kao rezultat politike genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.“
U pratnji gospodina Massea se nalazi i Senad Alićehajić, gl. urednik radio “Sevdah” iz Windsora, ujedno jedan od zasluženijih aktivista na lobiranju za spomenutu usvojenu rezolucuju.
Brian Masse, sponzor usvojene Kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici prisustvovao dženazi u Potočarima
Brian Masse, član Parlamenta Kanade u Potočarima upisuje se u Knjigu žalosti