Javno Upozorenje KBSA u vezi osnivačke skupštine "Kongresa Bošnjaka Svijeta"

Javno Upozorenje KBSA u vezi osnivačke skupštine "Kongresa Bošnjaka Svijeta"

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) obavještava svoje članstvo i javnost u vezi upita koje smo dobili od strane nekih organizacija i pojedinaca povodom navodnog organiziranja “Kongresa Bošnjaka Svijeta” u Julu ove godine. KBSA upozorava da ni članstvo, ni Upravni Odbor KBSA, niti simpatizeri ove organizacije ne stoje iza organiziranja navodne osnivačke skupštine. KBSA je pravno i legalno zaštitila ime, logo i instituciju organizacije KBSA prema zakonima Sjedinjenih Američkih Država, i upozorava sve koji se ilegalno koriste imenom i nazivom institucije KBSA na pravne posljedice takvog čina. Za više informacija o jedinom legitimnom Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, posjetite našu web stranicu http://www.bosniak.org.

Povodom navodne osnivačke skupštine KBS, želimo upozoriti javnost na jedan neozbiljan i neorganizovan a kao takav, po bošnjačku dijasporu i bošnjački korpus uopće, štetan pokušaj samoproglašenih uglednika u dijaspori da principom poznanstva, ličnog prijateljstva i interesa organizuju Osnivačku Skupštinu Kongresa Bošnjaka svijeta u Sarajevu jula ove godine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao krovna organizacija bošnjačke dijaspore na sjevenoameričkom kontinentu, je orginalni inicijator ideje o potrebi uvezivanja bošnjačke dijaspore širom svijeta u Kongres Bošnjaka Svijeta. KBSA je svjestan vlastite odgovornosti u realizaciji jedne ovakve po Bošnjake veoma važne ideje. Zbog te svijesti i odgovornosti smatramo da takvu ideju nije moguće realizirati kroz instituciju ličnog poznanstva i prijateljstva zaobilazeći legalne i legitimne organizacije bošnjačke dijaspore u zemljama u kojima žive. Posebno štetnim smatramo da nosilac realizacije ideje, koja bi trebala posvjedočiti jedinstvo bošnjačkog korpusa, bude novoosnovana organizacija KBSA2000, tj. nekoliko pojedinaca koji su svojim djelovanjem doveli do podijeljenosti unutar Bošnjaka na području Sjeverne Amerike. KBSA2000 je registriran i osnovan u aprilu 2009e, nakon neuspjelih pokušaja ilegalnog skidanja legalno izabranih članova UO KBSA i neviđene satanizacije kroz medije svih onih koji su podržali KBSA.

Upravo zbog neimanja bilo kakvog legitimiteta (cak nisu imali kvoruma da odrze svoju izbornu skupstinu u Phoenix u maju ove godine) unutar bošnjacke zajednice u sjevernoj Americi, polažući nadu u neinformisanost javnosti, isti pojedinci nastoje sebe ugurati u historiju pa i po cijenu historijske greške i štete za narod za čije se interese navodno zalažu. Štetnost njihovog djelovanje su već osjetile lokalne zajednice u kojima ti pojedinci žive i koje su smogle snage da ih smijene sa funkcija koje su obavljali.

Za razliku od njih, KBSA smatra da je ideju KBS moguće realizovati jedino kroz demokratski proces koji će Bošnjacima omogućiti da unutar svojih organizacija u državama u kojima žive prepoznaju i izaberu one za koje znaju da će ih zasluženo i dostojanstveno predstavljati u KBS.

Naravno, jedan ovakav projekat nemoguće je realizovati bez koordinacije i suradnje sa bošnjačkim i pro-bosanskim kulturnim, društvenim,naučnim, nevladinim, političkim i vjerskim institucijama i organizacijama iz BiH kao i istaknutim javnim djelatnicima i pojedincima iz bošnjačkog korpusa kako u domovini tako i u dijaspori. Ovim putem želimo upozoriti sve legitimne organizacije i osobe koje predstavljaju Bošnjake na moguće negativne posljedice koje bi imala Osnivačka Skupština KBS u organizaciji nekoliko pojedinaca.

Prije svega, tim činom bi bila formalno formirana još jedna bošnjačka organizacija koja nema legitimitet za ono za što se prestavlja. 

Drugo, time bi bio prihvaćen princip da su lične političke ambicije pojedinaca mnogo važnije od općeg interesa.

Treće, osnivanje KBS na ovakav način samo bi cementiralo i produbilo postojeće podjele unutar bošnjačkog dijasporskog korpusa.

Četvrto, ovim bi bila diskreditovana i kompromitovana potrebitost i neophodnost suštinskog, institucionalnog i demokratskog a ne formalnog i isforsiranog uvezivanja bošnjačke dijaspore.

UO KBSA je jedinstvenog stava da je, bez siroke i otvorene javne rasprave na osnovu koje bi se dobila vecinska podrska postojecih bosnjackih udruzenja sirom svijeta i BiH, Osnivacka skupstina KBS zakazana za 16.Juli nepromisljena avantura pojedinaca koja moze samo produbiti postojece podjele unutar bosnjackog korpusa.

Molimo vas da ovo saopćenje proslijedite dalje, svim Bošnjacima i relevantnim institucijama sa kojima suradjujete.

Pozivamo vas na Bošnjačko jedinstvo, suradnju i odgovornost za dobrobit Bošnjaka i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Upravni Odbor KBSA