Saopćenje KBSA: Konvencija i Izborna Skupština 26. novembra. 2011 godine

Saopćenje KBSA: Konvencija i Izborna Skupština 26. novembra. 2011 godine

Saopćenje KBSA: Konvencija i Izborna Skupština KBSA u Novembru 2011 godine

Na osnovu odluke Upravnog Odbora, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) obavještava javnost, članove, Koordinacije KBSA i prijatelje KBSA, da će se sljedeća Konvencija i izborna Skupština KBSA održati u Chicagu, 26. novembra 2011. godine u sklopu centralne manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. KBSA poziva na bošnjačko jedinstvo, slogu i zajednički pristup rješavanju problema od vitalne važnosti za Bošnjake u cijelom svijetu.

UO KBSA je odlučio da pomjeri vremenski period ovogodišnje konvencije, koja se prethodno održavala u sklopu susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, iz sljedećih razloga:

– Organizacija tradicionalnih Susreta Bošnjaka je bespravno i nepravedno preuzeta od KBSA. Susreti su od 2003. godine bili pod pokroviteljstvom KBSA, krovne organizacije svih Bošnjaka u sjevernoj Americi. Na žalost, UO IABNA-e je bez suglasnosti KBSA i na svoju ruku odlučio da organizira Susrete Bošnjaka u Phoenixu, AZ, što se već ponavlja treću godinu zaredom.

– KBSA neće praviti paralelne Susrete u maju 2011.godine, a sve zbog dobre volje i principijelnog ponašanja džemata iz Phoenix-a, AZ, koji je imenovan od IABNA-e kao domaćin Susreta.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži od UO IABNA-e da se budući Susreti Bošnjaka vrate pod pokroviteljstvo KBSA, krovne organizacije svih Bošnjaka, koji ima zadatak da djeluje na svim aspektima očuvanja bošnjačkog kulturnog, historijskog, etničkog i vjerskog naslijeđa, bošnjačke etike i bošnjačkih vrijednosti.

Koristimo priliku da izvjestimo članstvo i javnost o detaljnim razlozima za ovu odluku.

1. KBSA je jedina bošnjacka organizacija u Sjevernoj Americi koja cjelokupno predstavlja Bošnjake u svim aspetkima života u dijaspori, te predstavlja bošnjačke interese u političkoj areni i borbi za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. U svojoj izvornoj orijentaciji, KBSA je nacionalna organizacija koja se bavi očuvanjem i jačanjem svih komponenti bošnjačkog političkog, vjerskog i nacionalnog bića. Kao takav je od 2003 preuzeo i vodio pokroviteljstvo nad Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike. Čelnici IABNA-e se u Jacksonville 2009-e, bez konzultacija sa KBSA, proglašavaju organizatorima Susreta i direktno učestvuju u formiranju paralelne organizacije poznatije kao KBSA2000, osnovane i registrirane u aprilu 2009-e. Ovakva akcija je nanijela nesagledivu štetu ukupnom bošnjačkom jedinstvu i dijalektici gore pomenutog jedinstvnog bošnjačkog bića.

Stvaranje paralelne organizacije sa novim nazivom KBSA2000, pojedini članovi IABNA-e su narušili dogovor postignut u Jacksonville-u kojim su obavezali na traženje rješenja u vezi novonoastale situacije i zauzimanja neutralnog stava oko KBSA. Formiranjem, finansiranjem i podrškom KBSA2000, koja od svoga nastanka nije uradila ništa sem lične promocije od osnivanja, i koja i dalje radi na razjedinjavanju Bošnjaka Sjeverne Amerike, čelnici IABNA-e su direktnoodgovorni za produbljivanje jaza i podjela kako unutar džemata tako i unutar bošnjačke dijaspore u cjelini. KBSA je, bez obzira na ogromnu štetu koja je načinjena bosnjačkom korpusu osnivanjem paralelne organizacija KBSA2000, nastavio sa aktivnostima i pokazao puno bolje rezultate. Sama činjenica da su srpski nacionalisti i ektremisti konstantno zauzeti analiziranjem i pisanjem o radu KBSA govori dovoljno o snazi KBSA, a što je najviše pokazano i posljednjim napadima na KBSA oko koordinirane akcije na širenju istine o genocidu u Bosni i Hercegovini i agresiji na BiH u SAD i Kanadi.

2. KBSA ostaje dosljedan svome stavu da džemati imaju iznimno važnu i ključnu ulogu u edukaciji i promicanju vjerskih elemenata našeg bošnjačkog identiteta ali se jasno suprostavljamo težnji manjeg broja imama koji ne biraju sredstva kako bi ostvarili vlastite vjersko-političke ambicije koje bi džemati finansirali. KBSA podržava pozitivna dešavanja u džematima u Seattleu, New Yorku, Chicagu, i Grand Rapidsu gdje se kroz islamske i demokratske principe rješavaju pitanja od velike važnosti za bošnjačke zajednice i džemate u tim sredinama i rješavaju pitanja imama kroz općeprihvatljivi princip demokratskih promjena putem glasanja. KBSA je u nekoliko navrata skretao pažnju a i ovim putem poziva Rijaset IZ BiH i njegov Ured za dijasporu da energično osudi i zaustavi procese samovolje i manipulacije džematima zbog ličnih interesa pojedinaca. Sam Glavni Imam Senad ef. Agić je javno na skupu u Atlanti izjavio kako odbor institucije na čijem je čelu on nema vizije. Krajnje je vrijeme da oni koji su bez vizije ustupe mjesto onima koji je imaju i spremni su je provoditi u volonterskom duhu kako to rade i clanovi UO KBSA, bez finansijskih nadoknada.

3. Nakon što su doživjeli poraze u svojim džematima i izgubili ugled unutar sjevernoameričkih Bošnjaka, ef. Agić zajedno sa pojedincima iz KBSA2000 se sprema da, kroz ideju o formiranju Svjetskog Kongresa Bošnjaka, koja je potekla od KBSA, epidemiju podjela Bošnjaka prenese na svjetski nivo. KBSA kao odgovorna organizacija ne samo da podržava već je bila inicijator 2001 godine ideje o formiranju krovne organizacije Bošnjaka na svjetskom nivou ali je za to neophodno obezbijediti određene preduvjete. Prije svega neophodno je uspostaviti suradnju sa organizacijama koje već postoje i djeluju, kroz proces kojeg je započeo KBSA potpisivanjem Protokola o suradnji i koordinaciju u djelovanju postojećih bošnjačkih i pro-bosanskih organizacija i institucija u dijaspori i domovini kako bi zajednički u radili na pitanjima od interesa za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Kroz zajedničko djelovanje i suradnju moguće je iskoristiti ono najbolje među nama i pronaći buduće lidere organizacije. Istovremeno je neophodno da Bošnjaci u dijaspori u okviru država ili zajednica država u kojima žive održe Sabore Bošnjaka koji bi okupili sve bosnjačke i pro-bosanske organizacije i na taj način delegirali svoje predstavnike u Svjetski Kongres Bošnjaka. Na kraju u proces formiranja Svjetskog Kongresa Bošnjaka učešće trebaju uzeti i predstavnici nacionalnih, intelektualnih, kulturnih, vjerskih, javnih, boračkih, privrednih institucija i organizacija u BiH kao i istaknute javne ličnosti bosnjačkog nacionalnog korpusa. Jedino je na takav način moguće stvoriti jaku i respektabilnu bošnjačku organizaciju na svjetskom nivou. Stvaranje Svjetskog Kongresa Bošnjaka putem ličnih prijateljstava, kakvo inicira KBSA2000, jeste samo upropaštavanje i privatiziranje dobre ideje kako bi se zadovoljili lični interesi.

4. KBSA je organizovanjem svojih Konvencija i izbornih Skupština u prethodnom periodu u Grand Rapidsu, Jacksonvilleu, i St. Louisu potvrdio svoju sposobnost da samostalno djeluje ali je uvjek spreman da na partnerskom a ne patronskom odnosu, gradi suradnju sa svim džematima pa i sa IABNA-om kada ona postane zajednica džemata a ne privatno vlasništvo par imama. Ukoliko IABNA ne izvrši neophodne personalne i organizacijske promjene i ne vrati pokroviteljstvo nad Susretima Bošnjaka jedinom legalnom i legitimnom KBSA, IABNA će sama snositi odgovornost za produbljivanje bošnjačkog nejedinstva.

Naša ruka ostaje pružena svim bošnjačkim i pro-bosanskim organizacijama koje žele raditi prema zajedničkom dobru, a u okvirima gore navedenih komponenti . Džemati imaju iznimno važnu i ključnu ulogu u edukaciji i promicanju vjerskih elemenata našeg bošnjačkog identiteta. Mi ćemo nastaviti da podržavamo i aktivno sudjelujemo kao članovi dzemata u takvim naporima. Na žalost, suradnja sa članovima UO IABNA-e nastavlja stagnirati sve dok Rijaset IZ u BiH ne riješi probleme unutar rukovodstva IABNA-e.

Nadamo se vašem odzivu na sljedećoj Konvenciji KBSA u Chicagu, 26. Novembra, 2011.

Upravni Odbor KBSA