Saopćenje Instituta za istraživanje genocida o zabrani ulaska u Kanadu negatoru genocida Srđi Trifkoviću

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida o zabrani ulaska u Kanadu negatoru genocida Srđi Trifkoviću

Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC) informiše javnost da je Srđanu Trifkoviću, negatoru genocida u Bosni i Hercegovini i propagatoru antimulimanske kampanje, zabranjen ulaz u Kanadu. Tako on nije ni održao predavanje na univerzitetu u Vankuveru. Ovo je rezultat odlicne kampanje bošnjačkih institucija u Kanadi i SAD.
IRGC se zahvaljuje i čestita kanadskim imigracijskim autoritetima za dobro obavljen posao zabrane ulaska Trifkovića u Kanadu, koji je imao cilj širenja govora mržnje. To je veliki korak u kanadskoj demokraciji, posebno u smislu zaštite etničkih i vjerskih prava Kanađana od opasnih posljedica govora mržnje i poricanja genocida.
U ime mnogobrojnih žrtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, Institut za istraživanje genocida Kanada se zahvaljuje na izvanrednoj borbi za istinu i pravdu, Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Islamskoj zajednici Bošnjaka Kanade, Američkom institutu za genocid i edukaciju, Bošnjačkom akademskom forumu, web magazinu Bošnjaci.Net i drugim organizacijama, zajedincima i pojedinbcima na pomoći u lobiranju za istinu i pravdu. Posebno se zahvaljujemo članovima Međunarodnog ekspertnog tima IRGC i mnogobrojnim intelektualcima koji su svojim radom dali veliki dio u ovom uspjehu. Zahvaljujemo se sredstvima informisanja na redovnom pračenju aktivnosti u ovoj akciji.
Negiranje genocida u Kanadi i drugim demokratskim zemljama je nespojivo s demokratskim državnim i društvenim vrijednostima. To je preopoznato od zajednice kanadskih i američkih Bošnjaka i prihvaćeno od kanadske i američke vlade i društva.
Ljudska obaveza je borba protiv zločina agresije i zločina genocida. Istina o tim zločinima ne dolazi sama, za tu naučnu istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate kako od strane međunarodnih sudova, tako i od država. Za naučnu istinu ne samo o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, već o zločinima prema svim narodima i državama u svijetu se zalaže IRGC.
IRGC upoznao kanadsku javnost sa veličinom zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, držeći se činjenice da samo naučno – istraživačka valorizacija zločina može doprinijeti priznavanju zločina kao puta pomirenja naroda. Zahvaljujući takvoj aktivnosti IRGC i u saradnji sa mnogim prijateljima istine o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, Kanadski parlament je usvojio Rezoluciju o genocidu Bosni i Hercegovini. Proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, članovi Kanadskog parlamenta su odali dužnu počast žrtvama najvećeg genocida poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, zločina genocida u Srebrenici.

 Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada