Pismo KBSA Univerzitetu British Columbia o zabrani Srđi Trifkoviću negatoru genocida

Pismo KBSA Univerzitetu British Columbia o zabrani Srđi Trifkoviću negatoru genocidaUred predsjednika Univerziteta
Prof. Stephen J. Toope, PhD
Univerzitet British Columbia
6328 Memorial Road
Vancouver, BC Canada V6T 1Z2
Uvaženi  profesor Toope,

Obraćam vam se u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovne organizacije koja predstavlja više od 350.000 Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, kako bih izrazio zaprepaštenje u vezi planiranog predavanja poznatog negatora genocida gospodina  Srđa Trifkovića na vašoj prestižnoj akademskoj instiuciji. Predavanje je organizirano od strane Asosijacije srpskih studenata. KBSA se nada da je odluka donesena zbog neinformiranosti o pozadini gospodina  Trifkovića i saznanja o njegovim prethodnim radnjama, od kojih mnoge sadrže konstantno i otvoreno poricanje genocida u Srebrenici, koji je u više navrata potvrđen od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao čin genocida u skladu sa Poveljom Ujedinjenih naroda. Ne trebamo vas podsjećati na krvavi ishod srpskog ultra-nacionalističkog plana da se uništi i etnički očisti bošnjački narod u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira na temu predavanja, uvreda je za sve one koji istinski cijene vrijednost ljudskog života, ako bi se dodijelila akademska platforma osobi koji je otvoren apologeta politike mržnje i izvršioca genocida i koji dalje propovijeda negiranje genocida bez obzira na događaje koji su se dogodili tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Takav čin je usporediv s dozvoljavanjem negatoru holokausta da održi predavanje studentima, znajući u potpunosti da ta osoba zloupotrebljava slobodu govora i što je još važnije zloupoterbljava svoje akademske privilegije. U stvari, takav čin poricanja genocida u Njemačkoj i drugim europskim zemljama je strogo kažnjiv po zakonu. Mi čvrsto vjerujemo da samo kroz iskreno razumijevanje i priznavanje istine o genocidu može biti pravog izmirenja između Srba i Bošnjaka.

U pismu upućenom vama 18. Februara. 2011, gospodina  Stephen Karganovica, predsjednik revizionističkog “Srebreničkog historijskog projekta”, pokušao je napraviti argument na osnovi akademske slobode govora, dok je istovremeno u pismu stavio navodnike na sve reference o genocida u Srebrenici, i tako dalje širi mitologiju poricanja genocida i holokausta. Mi podržavamo slobodu govora, ali sa istom dolazi i velika odgovornost, osobito u akademskom okruženju. Nakon holokausta, civilizirani svijet je obećao da nikada neće dopustiti da se takva zločini ponove, ali zbog nekontrolirane retorike i politike mržnje, dogodilo se nezamislivo, opet u srcu Europe, ovaj put protiv bošnjačkog naroda. Stoga je od najveće važnosti da se radi na podizanju svijesti o opasnostima poricanja genocida kako bi se spriječio ponovni genocid bilo gdje u svijetu.

Mi to dugujemo žrtvama genocida posvuda, ne samo u Bosni, da im time odamo počast obavljajući svoje ljudske dužnosti i da distanciramo tzv. akademike koji žele da nas truju s teorijama zavjere i mržnje. Stoga tražimo od vas da djelujete odgovorno i ne dozvolite g. Trifkoviću da održi predavanje na vašem univerzitetu, instituciji koja je poznata po akademskoj izvrsnosti i učenju. Na kraju krajeva, to je vaša odluka hoćete li dopustiti onima koji poriču genocid da koriste univerzitet kao platformu za promicanje svojih malicioznih interesa. Nadamo se da ćete napraviti ispravnu etičku i moralnu odluku da ne dopustite da se to dogodi.

S poštovanjem,
Mr. Haris Alibašić, MPA
Predsjednik Upravnog odbora KBSA