Negatoru genocida Srđi Trifkoviću zabraniti da održi predavanje na Univerzitetu British Columbia u Vankuveru

Negatoru genocida Srđi Trifkoviću zabraniti da održi predavanje na Univerzitetu British Columbia u VankuveruUred Presjednika Univerziteta British Columbia Vancouver
6328 Memorial Road
Vancouver, BC Canada V6T 1Z2

Poštovani Profesor Stephen J. Toope,

Institut za istraživanje genocida Kanada je obaviješten da Srdja Trifković, Američki Srbin ‘akademik’, će održati predavanje u četvrtak, 24. februara u 17:00 na Univerzutet British Columbia, Vancouver, Kanada. Predavanje organizira Udruženje srpskih studenata. U ime mnogobrojnih žrtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i Bosanskog genocida, Institut za istraživanje genocida Kanada je šokiran činjenicom da Univerzitet Britiš Kolumbia omogućava Srđanu Trifkoviću, koji je u više navrata otvoreno negirao genocid u Bosni i Hercegovini, posebno Genocid Srebrenici,da govori na ovoj uglednoj akademskoj instituciji.

Negiranje genocida u demokratskom svijetu se smatra kao oblik rasističke propagandne mržnje koja je nespojiva s kanadskim državnim i društvenim vrijednostima, prepoznatljivim širom svijeta. Nedavno je Kanadski parlament svojom jednoglasno usvojenom rezolucijom priznao Bosanski genocid koji se dogodio u enklavi Srebrenica u julu 1995.

Istaknuti akademik, koji je preživio holokaust — sudija Theodor Meron – imao je privilegiju da sjedi kao predsjednik vijeća u žalbi Radislava Krstića u vrijeme kada je donijeta presudna odluka koja je uklonila sve nedoumice o pravnom karakteru masakra u Srebrenici. Presuda Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je jednoglasno utvrdila da je masakr u Srebrenici zločin genocida:

“Pokušavajući da eliminira jedan dio bosanskih Muslimana, snage bosanskih Srba su počinili genocid. Oni su odredili za uništenje četrdeset hiljada bosanskih Muslimana stanovnika Srebrenice, koji su kao grupa predstavljali bosanske Muslimane uopšte… Žalbeno vijeće s potpunim uvjerenjem izjavljuje da pravo osuđuje, odgovarajućim formulacijama, duboku i trajnu štetu koja je nanesena i pokolj u Srebrenici naziva njegovim pravim imenom: genocid.” (MKSJ, Saopštenje za javnost, “Address by ICTY President Theodor Meron“, 23. juni 2004).

Genocid u Srebrenici nije pitanje nečijeg mišljenja, to je činjenica, sudski priznata prvo na Međunarodni krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije i naknadno na Međunarodnom sudu pravde.

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve Kanađane, prijatelje istine i pravde da protestuju protiv Trifkovićevog predavanje na Univerzitetu Britiš Kolumbia u Vankuveru.

Institut za istraživanje genocida Kanada će informisati Parlament i Vladu Kanade.

U ime više od 50.000 Kanađana, bosanskog porijekla, žrtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i žrtava Bosanskog genocida, Institut za istraživanje genocida Kanada vas poziva da koristeći svoje ovlasti zabranite predavanje Srđanu Trifkoviću na Univerzitetu Britiš Kolumbia u Vankuveru.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada