Cestitka KBSA gospodinu Bakiru Izetbegovicu

Cestitka KBSA gospodinu Bakiru IzetbegovicuPoštovani gospodine Izetbegoviću,
Dozvolite mi da Vam u svoje i u ime članova KBSA uputim iskrene čestitke povodom izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  Vjerujemo da ste upoznati da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike  već 10 godina svojevrsni ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) na sjeverno-američkom kontinentu.

Kroz programe očuvanja bošnjačke kulture i tradicije, promicanja i očuvanja istine o proteklom ratu i genocidu, te lobiranjem u institucijama SAD i Kanade, volonteri i patrioti neprestano rade na promicanju interesa države BiH i njezinih građana. Obzirom da je vanjska politika  jedno od polja djelovanja Predsjedništva BiH pozivamo Vas da uz zajedničku suradnju učinimo sve kako bi BiH u svijetu predstavljali prije svega stručne i sposobne diplomate čiji je prioritet  BiH kao demokratska i jedinstvena država ravnopravnih građana na svakom pedlju njenog teritorija
Vjerujemo da glavni prioritet u ovom trenutku za BiH moraju biti značajne reforme koje su usmjerene prema euro-atlantskim integracijama i NATO članstvu. KBSA marljivo radi na promociji ovih reformi s odgovarajućim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Vjerujemo se da će ti napori uroditi plodom i da će BiH ponovno biti glavni prioritet za osiguranje dugoročne stabilnosti, mira i prosperiteta za njezine građane. U ovom cilju vam također nudimo suradnju za promicanje pro-bosanske politike koja je zasnovana na principima multi-etničke i demokratske države BiH.
Mi Vam također predlažemo da podržite ideju imenovanja “počasnih konzula” iz dijela uspješnih poslovnih ljudi, kulturnih radnika i aktivista iz milionske bh dijaspore.KBSA je nestranačka organizacija i spremna na suradnju sa svima onima koji BiH prihvataju kao svoju državu i spremni su da rade na njezinom ekonomskom razvoju ,  ustavnim i demokratskim promjenama neophodnim za njezino uključenje u euro-atlanske integracije.
Za KBSA, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, istina o genocidu, prava naroda ali i suverenitet građanina jesu  prava  o kojima se ne može politički kalkulisati niti trgovati. Svjesni činjence da država BiH jeste država nužnih kompromisa vjerujemo da će te se složiti sa nama da kompromis ne može biti na račun pomenutih prava. Na kraju još jednom Vam želimo uspješan rad i pozivamo na saradnju u interesu  BiH i bh dijaspore kako bi smo zajednički stvarali uslove za riješavanje gorućih pitanja dijaspora, da samo napomenem neke od prioriteta za bh građane u inostranstvu: rješavanje pitanja dvojnog državljanstva, diploma, radnog staža, imovine, ministarstva za dijasporu, glasačkog prava i druga goruća pitanja.
Uz dužno poštovanje i selam
Mr. Haris Alibašić