Pismo KBSA za Hillary Clinton o izvještaju State Departmenta

Pismo KBSA za Hillary Clinton o izvještaju State Departmenta

Poštovana Državna tajnice Clinton,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) se slaže s ocjenom State Departmenta da “napori podrivanja državnih institucija BiH od strane dužnosnika Republike Srpske ” imaju štetan utjecaj na stabilnost i integritet Bosne i Hercegovine. U izvješću je posebno naglašeno kako podrivanje državnih vlasti BiH od strane predstavnika Republike Srpske negativno utjecu na sposobnost Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da obavlja protuterorističke operacije.

 KBSA je ukazala u više navrata, na sastanacima i korespondencijama s predstavnicima State Departmenta, da vlasti bosanskih Srba namjerno potkopavaju reforme i napore za mir i pomirenje, slabljenjem državnih vlasti Bosne i Hercegovine kako bi predstavili BiH kao “propalu državu.” Sigurnost i protuterorizam su samo jedan primjer negativnog utjecaja tih nastojanja na sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Republike Srpske namjerno zloupotrebljavaju i pogresno interpretiraju Daytonski sporazum kako bi opravdali svoje postupke. To je evidentno u sramotnoj izjavi Milorada Dodika u kojoj odbacuje izvještaj, te optužuje State Department za pristranost protiv Srba. Dodik koristi Daytonski sporazum kao sredstvo za svoje separatističke planove. Nažalost, ovi napori su otišli uglavnom nesmetani zbog narusene pozicije Ureda visokog predstavnika (OHR) zbog nedovoljne potpore od Europske unije.

KBSA vjeruje da je najbolji put za postizanje dugoročne stabilnosti i mira za Bosnu i Hercegovinu kroz značajne reforme, te euroatlantske integracije i NATO članstvo. Vjerujemo da je potrebna jača i odlučnija uloga Sjedinjenih Američkih Država u BiH da bi se osigurali određeni uvjeti za postizanje tog cilja. Jača prisutnost SAD u Bosni bi dala potrebni podsticaj u pravom smjeru. Imenovanje posebnog američkog izaslanika za regiju, prema preporuci rezolucije 171 američkog kongressa, bi signalirala da su stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine još uvijek od vitalnog nacionalnog interesa za SAD.

KBSA smatra da su potrebne hitne reforme koje će ojačati državne institucije konsolidacijom redundantanih institucija kako bi Bosna i Hercegovine nastavila pružati i služiti svojim građanima. Status quo nije opcija jer Bosna i dalje zaostaje u provedbi ekonomskih, pravosudnih, i ustavnih reformi koje su potrebne za ulazak u EU. Uvjeti poslovanja u Bosni su među najgorim u Europi, dok nepotrebni I kontradiktorni slojevi vlasti su stvorili prepreke za ulazak stranih investicija, te je poslovanje u Bosni vrlo rizična propozicija. Status quo također znači,i da bi Bosna, zemlja sa populacijom velikog američkog grada, nastavila raditi sa čak četiri različita sustava kaznenoga pravosuđa (država, entiteti i distrikt Brčko), u kojim se primjenjuju materijalno različite procedure zakona. Ustavne reforme su nužne da se Bosna I Hercegovina izvuče iz Daytonskog nacionalističkog zastoja u 21. stoljeće kao demokratska, multietnička, i suverena zemlja koja će u potpunosti biti integrirana u Europi i NATO saveznik.

S poštovanjem,

mr. Haris Alibašić,

Predsjednik UO KBSA