Saopćenje KBSA u vezi izjave Milorada Dodika o izvještaju State Departmenta

Saopćenje KBSA u vezi izjave Milorada Dodika o izvještaju State Departmenta

Zadnja izjava Milorada Dodika pokazuje da vođe bosanskih Srba nastavljaju sa politikom dubiozne logike: Dodik optužuje State Department za ‘nekritičan i stereotipan’ pristup problemima u BiH, dok je njegovo samo tumačenje tih istih problema više nego stereotipno i nekritično.

I prije agresije na BiH, čuli smo retoriku velikosrba koji su optuživali bosanske Muslimane da su teroristi kao izgovor za masakr i genocid. Pokazalo se od ’90 do ’95 da bosanski Muslimani (Bošnjaci) to nisu, nego se u redovima bosanskih Srba našlo obilje onih koji su bili voljni da postanu ratni zločinci i zagovarači etno-genocida.

Dodik koristi istu taktiku zastrašivanja zapadnjaka izmišljenim optužbama i nabraja sve radikalne pokrete u BiH osim onih koji stvarno postoje: četnički, ravnogorski, velikosrpski, genocidni i ostali. Jedini teroristi koji nekažnjeno šetaju po Bosni i Hercegovini su oni koji su bili pod komandom bjegunca Ratka Mladića i njegovog pomagača Radovana Karadžića.

Dodik zloupotrebljava Daytonski sporazum, tumačeći ga samo kako njemu odgovara, a negirajući činjenicu da RS ne može postojati ni funkcionirati izvan BiH. Republika Srpska nije suverena i neosporiva kako to Dodik želi prezentirati jer je njezino postojanje uvjetovano neovisnosti i suverenitetom Bosne i Hercegovine u granicama priznatima 1992 e godine od međunarodne zajednice. Umjesto da radi na jačanju demokratske države BiH u kojoj živi, on nastavlja sa podrivanjem državnih autoriteta i bilo kojih promjena koje bi osigurale bolju budućnost za BiH i sve njezine građane, neovisno od nacionalne pripadnosti.

Hamdija Čustović

glasnogovornik KBSA