Saopštenje Vijeća BiH organizacija Australije

Saopštenje Vijeća BiH organizacija Australije

Genocidna politika se nastavlja

Ni nakon 15 godina od najvećeg stratišta u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici, ratne sjekire nisu zakopane. Prestala su ubijanja i klanja Bošnjaka ali nije prestala mržnja i kontinuirani psihološki rat protiv bošnjačkog naroda i protiv države Bosne i Hercegovine. Kako drugačije nazvati posljednji istup srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Nebojše Radmanovića nego nastavak genocidne politike i negiranja svega što podsjeća na najveći pokolj Bošnjaka Srebrenice i Podrinja julskih dana 1995. godine.

Vijeće bh organizacija Australije je duboko povrijeđeno i osramoćeno riječima gospodina Radmanovića i u i ime građana bh porijekla koji žive u Australiji zahtijeva javnu ispriku gospodina Radmanovića za uvredu nanesenu svim žrtvama genocida u Srebrenici i porodicama preživjelih kao i svim poštenim Bosancima i Hercegovcima kojima sama pomen Srebrenice nanosi bol i žal za nevino ubijenim.

U svakoj izgovorenoj riječi gospodina Radmanovića naslućuje se patološka mržnja prema svemu što podsjeća na genocid u Srebrenici i svemu što je muslimansko i bošnjačko. Zar je moguće da gospodin Radmanović odavanje pošte stradalim Bošnjacima, učenjem Fatihe i minutom šutnje, smatra vjerskim obredom ili je to samo nastavak prljave igre. Još veća uvreda gospodina Radmanovića je imenovanje hora Islamske zajednice Gazi husrevbeg horom šehida, koji će na komemoraciji po programu izvesti pjesmu (ilahiju) Šehidi. Zna gospodin Radmanović dobro šta znači riječ šehid i namjerno je tako podmeće pod ime hora jer po njemu i njemu sličnima Bošnjaci trebaju svi biti šehidi. Jadna li je država koja ima ovakvog predsjedavajućeg koji ne poštuje ni mrtve ni žive građane zemlje kojoj bi trebao biti na čelu.

Ovakvim izjavama gospodin Radmanović i njegov pijun Momčilo Vuković, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Canberri, na sve načine pokušavaju da dovedu do incidenta i samo njima poznatih protesta i demonstracija. Pošto mi kao organizatori ne znamo niti ne najavljujemo nikakve proteste, očito je da Vuković i Radmanović pripremaju proteste protiv države Bosne i Hercegovine u zgradi Ambasade i jedino ovako izgovorene riječi gospodina Radmanovića i postupci Momčila Vukovića mogu dovesti do nesagledivih bezbjednosnih i političkih posljedica.

Podsjetićemo bh javnost da je komemoracioni skup održan prošle godine u zgradi Parlamenta Victorije u Melbourneu sa istim programom i nijednom australskom političaru nije zasmetala ilahija Šehidi niti proučena Fatiha ali daleko je Australija od Bosne i Hercegovine i Australija nema tipove poput Radmanovića, Dodika, Špirica i nema diplomatsko konzularne predstavnike poput Momčila Vukovića.

Žalosno je da ministar u australskoj vladi Laurie Ferguson treba da šalje pismo otpravniku poslova Ambasade Bosne i Hercegpvine u kome u ime Vlade Australije traži kulturnije ponašanje i uljudniji odnos prema australskim građanima bh porijekla. Zar je potreban bilo kakav komentar na sve ovo.

Senada Softić-Telalović

Predsjednica Vijeća BiH organizacija Australije

Kontakt za medije: +61 419329344