RADNO I SVEČANO: 15- ti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i XI Konvencija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

RADNO I SVEČANO: 15- ti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i XI Konvencija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Kako je to već odavno  postalo tradicija, Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su posebna simbioza  druženja i svečarskog  iskaza bošnjačkih vrijednosti ali i organizovanog i osmišljenog promišljanja i trasiranja budućnosti bošnjačke dijaspore na sjevernoameričkom kontinentu. I ovi, petnaesti po redu, Susreti u Saint Louisu su protekli upravo tako, svečarski i radno.

Ovom prilikom ćemo se fokusirati na onaj svečarski dio, jer ovi Susreti su bili u znaku jednog vrijednog jubileja, deset godina rada i razvoja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Bila je to prilika da se ožive sjećanja na same početke ali i da se na osnovu stečenog desetogodišnjeg iskustva trasiraju programi rada za predstojeći period.

Centralna manifestacija obilježavanja deset godina rada bila je Svečana večera u prelijepoj hali hotela Hayatt u neposrednoj blizini Gateway Arch-a (Luk) koji simbolizira ekspanziju SAD na zapad, spajanje istočne i zapadne obale ali i otvorenu kapiju koja bi u slučaju nas Bošnjaka mogla da simolizira i otvorenost koju su nam građani SAD pokazali u najtežim trenutcima naše  novije povijesti. Moglo bi se reći da je Arch u ovoj prilici i simbol KBSA koji kroz lukove i otvorenu kapiju svoga djelovanja poziva sve Bosnjake i bh patriote da se međusobno uvežemo kako ovdje u dijaspori tako i sa domovinom BiH.

Čini se da su mjesto održavanja,  simbolika Arch-a  kao i ugledni gosti Konvencije KBSA na jedan simboličan i upečatljiv način potvrdili i predstavili suštinu i osnovne principe djelovanja KBSA.

Već smo pomenuli simboliku Arch-a ali valja reći da je on simbol grada u kome živi najveća bosnjačka i bh dijaspora a sam KBSA jeste najveća organizacija koja predstavlja tu dijasporu. O ugledu koji ta dijaspora uživa među građanima St. Louisa i predstavnicima lokalne vlasti govorili su Mr. Charles Bryson ispred Kabineta grada St. Louis, te Mr. Steve Stenger, ispred St. Louis County Board. Među gostima je bila i Beth Rodrigez, izvršna direktorica Međurelgijskog partnerstva iz St. Louisa.

Jedan od principa i programskih ciljeva KBSA je očuvanje i prezentacija istine o genocidu nad Bošnjacima i agresiji  na BiH. Za francusku novinarku i spisateljicu Florence Hartmann sa pravom se može reći da je simbol objektivnog i istraživačkog novinarstva koja je svoje djelovanje podredila borbi za istinu i pravdu za žrtve genocida i agresije na BiH.Stoga i nije čudo što je KBSA povodom proslave svog jubileja u goste pozvao upravo gospođu Hartman čije je prisustvo i obraćanje na Svečanoj večeri, kao i potpisivanje i promocija njene knjige izazvalo veliki interes prisutnih. Dugogodišnja suradnja i međusobna podrška KBSA i gospođe Harman krunisana je dodjelom Plakete KBSA koju joj je uručio mr. Haris Alibašić, predsjednik UO KBSA.Obraćajući se prisutnima na simpatičnom bosanskom jeziku gospođa Hartman je prisutne još jednom podsjetila da nemaju pravo niti smiju stati u prezentiranju istine i zahtjevima da zločinci budu kažnjeni a žrtvi obezbijeđena pravna i svaka druga satisfakcija. Upravo su gospođa Florence Hartmann, zajedno sa drugim dobitnikom Plakete KBSA, gospodinom dr. Marko Attila Hoare, svojim novinarskim, istraživačkim i spisateljskim radom najbolji primjeri i putokazi kako se bori za pravdu i istinu. Svakao je ovdje vrijedno istaći i prisustvo gđe. Sanje Drnovšek i gosp. Emira Ramića koji svojim radom kroz Institute za istraživanje genocida u BiH za SAD i Kanadu daju svoj doprinos sklapanju prave slike o događanjima iz bliske, tragične ali i neuništive neposredne povijesti Bosne i Bošnjaka.

Priliku da se obrate svojim sugrađanima su imali gradonačelnici Sanskog Mosta i Vogošće gosp. Asim Sarajlić i dr. Sanjin Halimović koji su se odazvali javnom pozivu KBSA svim probosanskim političkim strankama da se aktivnije uključe u animiranje bh dijaspore za registraciju za predstojeće izbore u BiH.

Dok su svoju priliku da se obrate delegatima KBSA tokom dana imali Muftija Slovenije dr. Grabus i glavni imam za Norvešku Senaid ef, Kobilica, imam Muhamed ef. Hasić je na Svečanoj večeri čestitao KBSA na uspješnom radu i poželio mu nove uspjehe i akcije u interesu Bošnjaka i BiH.

U ime logoraša, boraca Armije RBiH i KBSA prisutne su pozdravili Sejad Muhić  i mr.Haris Alibašić.

U pauzama izmedju obraćanja gostiju prisutne su zabavljali članovi Kulturo-umjetničkih društava a sve to bilježile su kamere TV Bostel-a. Atmosfera veselja i svečarskog ponosa sutradan se iz hotela Hayatt preselila u obližnji park.

U prelijepom Carondelet parku, u St. Louisu, 10 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike obilježeno je uz nastup mnogobrojnih izvođača i prisustvo preko pet hiljada bh građana, kako iz St. Louisa tako i iz raznih krajeva Sjeverne Amerike. Na festivalu su nastupili KUD “Safet Isović” iz Charlotte, KUD “Bosanski Zumbul” i hor “Bilal” iz Atlante, KUD “Đerdan” St.Louis,  KUD “Bosna” Chicago. Za muzički dio programa je bio zadužen “Azo band”, a pomagali su Džavdo, Eso Mehanović, Osman Tambura, Dika Bašić, Vejsil Husejnović, Sinan Ćatić, Almasa Mehanović, Saca Rekić, Edo Sadiković, kao i Sevdalije iz St.Louisa: Meho Kadić, Mirjana Grill, Kelly, Salih Miljković. Prisutnima na festivalu su se obratili i gore pomenuti gosti.

Velikom druženju su poseban pečat dali članovi Saveza logoraša BiH – USA, Sejo Muhić i Alija Memetović, koji su uručili posebne zahvalnice gospođi Hartman i predsjedniku KBSA mr.Harisu Alibašiću.

Voditelji programa su bili Hajro Smajić i Merima Zolj.

Cijela regija i park su odisali bosansko-hercegovačkom tradicijom i kulturom narodnim igarama i nošnjama članica naših KUD-ova, te mirsima tradicionalne bosanske kuhinje. Organizatorima sve čestitke za uspješnu organizaciju ovog  izuzetnog događaja, kojim je na najsvjetliji način obilježen jubilej KBSA. Bošnjacima St. Louisa i cijelog sjevernomeričkog kontinenta hvala što su svojim prisustvom uveličali ovaj nam zajednički jubilej.

Napisao: Semir Đulić, član UO KBSA i član Glavnog odbora SSD BiH