KBSA Uručio Zahvalnice Članovima Doma Predstavnika Vlade Države Illinois

KBSA Uručio Zahvalnice Članovima Doma Predstavnika Vlade Države IllinoisOvaj dan ce ostati u sjecanju mnogim Bosnjacima, Bosancima i Hercegovcima a i Amerikancima koji su se u velikom broju okupili u Bosanskoj Biblioteci  u Chicagu Juna 9,2010, da obiljeze tri znacajna dogadjaja: svecano urucenje  rezolucije o Srebrenici HR712, obiljezavanje desete godisnjice upsjesnog rada biblioteke  pod  rukovodstvom direktorice Selene Seferovic ,te promociju najnovije knjge  istoricara Mensura  Seferovica “Zivjezde Stajacice”

Gospodin Greg Harris, Clan Doma predstavnika je urucio Rezoluciju o Srebrenici Doma Predstavnika drzave Illinois HR712, magistru Sanji Sefrovic-Drnovsek direktorici  Bosansko Americkog Instituta za istrazivanje genocida (BAGI)

Predstavnici Doma predstavnika Greg Harris, Hary Osterman i Mike Fortner su podrzali peticiju gradjana drzave Illionoisa o Rezoluciji o Srebrenici o  kojoj se rapravljalo na 96toj Generalnoj Skupstini House Doma predstavnika drzave IL  17.Marta 2010.

Skupstini su prisustvovali oni koiju su podrzali rezolucije  Sanja Seferovic  Drnovsek,Samija Dab,Ida Sefer-Roche, Ivica jurisic, Emin Drnovsek i Ferid Sefer.Skupstina je usvojila rezoluciju jednoglasno i 11 Jul  2010 je proglasen danom sjecanja na srebrenicke zrtve genocida u drzavi Illinois  a sedmica  11 Jula  sedmicom pocasti Bosne  i Hercegovine. Rezolucijom HR712 upucen  je poziv  svim stanovnicima drzave Illinois  da daju svoj doprinos  u  okoncanju nasilja i zgradnji suzivota.

“Sa genocidom se ne moze  nagadjati ili ga skrivati. To je nesto sto je nedopustivo i nebi smjelo dase ikada ponovi.Illinois je to potvrdio ovom rezolucijom” bile su rijeci Grega Harisa.

Sanja Seferiovic Drnovsek je urucila zahavalnicu  Gospodinu Gregu  Harrisu  ipred Instituta BAGI ,a gospodin Kalauzovic je urucio knjigu 100 godina  Bosnjaka ispred BACA. Nakon toga  ipred Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike Zahvalnice su predali  Zamjenik predsjednika KBSA  magistar Ferid Sefer i Clan UO  KBSA Buric Dzevad. U svom govoru  magistar Ferid Sefer je istakao da KBSA   predstavlja 350.000 Bosnjaka i Bosanaca i Hercegovaca  u sjevernoj Americi  koje se zahvaljuju na podsrci koju u Domu predstavnika  pruzili nasoj zajednici.

Prisutnima se i obratila Zuhra Osmanovic, Srebrenicanka koja kao i  mnoge druge Srebrenicanke jos uvijek  traga za svojim najmilijima. Tesko se moze opisati sta Rezolucija HR712 znaci za  sve ove ljude  za ljude iz cijele Bosne i Hercegovine  ili za bilo  koju zrtvu  genocida ali i je sigurno da oavakav gest  pomaze  rasvijetljavanju istine  o tome sta se desilo  u ratu 92-95 U BIH jer bez istine  je tesko govoriti o suzivotu na tim prostorima.

Te veceri u Bosankoj Biblioteci  program je bio jako bogat i ne  mozemo a da ne spomeno sve ucesnike  koji su na  jednom veoma  profesionalnom nivou  odradile svoj program.

Ucesnici programa su bili: Mensud Basic, koji je otjevao duhovnu  pjesmu   “Bog je jedan, Sehidi” ( Dzemaludin Latic) ,Sam Harris, direktor Holocaust Muzeja u Illinoisu koji je  u pozdravnom govoru jos jednom potvrdio da je genocid univerzalan i da se protiv nejga treba boriti I obrazovati narod  kao sto  to radi  Bosanka Zajednica i InstituI BAGI,Zuhra Osmanovic,  koja je govorila u ime zrtava genocida    u Srebrenici :  “Nikad vise , nikom i nigd je da se ponovi, Muhammad, predstavnik Darfura, Azra Heljo,  koja je procitala poemu  “ Iz groba ustaju dobri Bosnjani” ( Abdulah Sidran), Djeciji program : Dzemat zapadna Bosna: Selma Iman Causevic, recitacija i Elvina Beslagic, sevdalinka;

Iste veceri odrzana je promocija knjige “Zvijezde  Stajacice” Mensura Seferovica kolumniste poznatog web siti Chicagoraja.net. Uvod no predstavljanje  je rekao Tajib Celik,nosic Zlatnog Ljiljana.O knjizi I autoru su govorili supruga autora Sefika Seferovic,Mugdim Karabeg koluminista Chicagoraje.net,Emira Karabeg i Zlata Kalic.Knjiga “Zvijezde Stajacice” je historijsko dijelo  jer je autor 60 godina skupljao materijale. Glavni lik knjge je Zena ali ne jedna zena  nego mnostvo djevojaka,zena majki iz razliciti sredina,razlocitih vjeroispovijesti  koje su bile jednake u svojoj hrabrosti,upornosti,radu i u cinile nesto malo a tako veliko u ratnim razdobljima  1941 -45.U publici je bila Zlata Kalic clan Koordinacije  KBSA Illinoisa jedna  od zvijezda iz Mensurove knjige i delegat KBSA u STL.Takodje u program su ucestvovali i Robert Palos i Emin Drnovsek Seferovic, koji su  odsvirali  na gitari izvedbu : “Bosanski melos”. Pored toga su bile i dvije izlobe slika  “ Agresija na Bosnu i Hercegovinu”  1992-1995”, Muharema Zulfica, i “ Srebrenica u Americi “ Ismeta  Ramica i Sanje Seferovic Drnovsek

Posebne zahvale za 10 godina rada Bosanko Americeke biblioteke dobila je magistar slavistike Selelena Seferovic  koja je u proteklih dest godina utkla nove sadrzaje u socijalni zivot  dijaspore ,mnogim knizevnim dijelima,prezentacijam  knjiga,izlozbama,raspravama  kamernog tipa na mnoge teme  iz zivota dijaspore,promocije BIH biznisa  itd.

Izvjestaj: Koordinacija KBSA IL