Promocija knjige “Mir i Kazna” Florence Hartmann u organizaciji KBSA

Promocija knjige “Mir i Kazna” Florence Hartmann u organizaciji KBSA30. maja ove godine je u organizaciji KBSA u knijžari Novella u St. Louis-u održana promocija knjige Mir i Kazna gđe. Florence Hartmann.  Pred oko 40tak prisutnih promociju je otvorio mr. Kemal Hamulić, član Upravnog Odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.  U njegovom uvodnom izlaganju gdin. Hamulić je predstavio dvoje panelista, gđu. Sanju Seferović-Drnovšek sa Instituta za istrazivanje genocida u SAD i profesora Emira Ramića sa Kanadskog Instituta za Genocid.
Gospođa Drnovšek je opisala svoje lično iskustvo rada i boravka u Beogradu za vrijeme režima Slobodana Miloševića i kako je ona doživjela čitanje knjige gospođe Hartmann.  Sanja Drnovšek je objašnjavala kakav su dojam mahinacije iza zatvorenih vrata koje gđa. Hartmann opisuje u svojoj knjizi ostavile na nju, i kako se njen pogled na čitavu situaciju oko agresije na Bosnu i Hercegovinu iskristalizirao. Čitavo izlaganje možete naći ovdje.

Profesor Ramić je govorio u kontekstu pravnih posljedica tajnih i javnih dogovora između Međunarodnog Tribunala u Hagu, stranih političara i pojedinih krvnika sa Balkana.  Njegova naučna i sa mnoštvom činjenica potkrijepljena analiza je sažeto opisala ne samo knjigu gđe Hartmann, nego i kako je sadržaj knjige Mir i Kazna uticao na zbivanja na javnoj pozornici. Čitavo izlaganje prof. Ramića možete naći ovdje.
Gđa. Hartmann je nakon toga opisala svoje lično iskustvo kao neposredan svjedok srpske agresije na BiH kao i genocida koji se već početkom rata odigrao u pojedinim dijelovima BiH.  Na bosanskom jeziku, gđa Hartmann je govorila o svom radu u Beogradu i pisanju o Slobodanu Miloševiću, o čestim putovanjima u istočnu Bosnu, koja je u to vrijeme bila pod srpskom okupacijom, o problemima na koje je nailazila u svom radu kao novinar u BiH, kao i o pritiscima kojima je bila izložena od strane srpskog vojnog vrha ali i stranih obavještajaca, kojima je u interesu bilo da se zataška istina o BiH.  Gđa. Hartmann je zatim pričala o svom radu pri Haškom tribunalu i posljedicama njezinog istraživanja i objelodanjivanja istine.  Za kraj prezentacije je gđa Hartmann pristala da odgovori na par pitanja i napiše posvete za one koji su ovom prilikom kupili knjigu Mir i Kazna, a to je bila skoro sve i jedna prisutna osoba u publici.
Gdin. Hamulić je za kraj sumirao izlaganja panelista kao i gđe. Hartmann pozivajući sve pro-bosanski orijentirane osobe da iskoriste knjigu Mir i Kazna kao polaznu tačku za budući rad, jer (po riječima Florence Hartmann) ‘istina pripada svima’ i činjenice navedene u njezinoj knjizi moraju da se iskoriste da dobro nadmaši zlo.