Javni Poziv KBSA za Učešće na Izborima u BiH

Javni Poziv KBSA za Učešće na Izborima u BiH

Sa svoje XI Konvencije održane 29.maja, 2010, u Saint Louis-u, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike svim Bošnjacima, gradanima BiH u dijaspori i BiH upucuje

JAVNI POZIV

Pozivamo svoje clanove, sve Bošnjake, gradane i patriote BiH u dijaspori, da svojim licnim angažmanom, na registraciji i ucešcu na predstojecim oktobarskim izborima u BiH budu primjer i svjedok politicke osviješcenosti i životne zainteresovanosti za domovinu ma koliko daleko bili.

Svi smo svakodnevno svjedoci rezultata dosadašnje apstinencije i nezainteresovnosti za izbore. Našim neglasanjem u skupštinskim klupama gradova iz kojih smo protjerani skoro da i nema Bošnjaka, ali su zato mezarja puna a mezari glasati ne mogu. Njima su oduzeli pravo na život i pravo da glasaju zato mi živi moramo glasati i zbog sebe i zbog njih. Ne dozvolimo da njihovi egzekutori, oni koji mrze Bosnu i Hercegovinu, i naši progonitelji odlucuju hoce li i koliko dugo njihovi mezari biti u državi za koju su ginuli i koju su jedino smatrali svojom. Za prošlost možemo kriviti mnoge, od naših progonitelja do onih koji su iznevjerili naša ocekivanja, ali za buducnost moramo preuzeti vlastitu odgovornost i biti njeni kreatori. Vrijeme je da parolu “moj glas ne može promijeniti ništa” mijenjamo sa parolom “mojim glasom bolju BiH gradim”.

Sigurno da komplikovani procesa registracije, ili bahatost i neljubaznost pojedinih službenika pri izdavanju neophodnih dokumenata za registraciju imaju za cilj naše odustajanje. Od nas ovisi pobjednici na izborima. Od nas ovisi da li ce pobijediti snage koje bi da nam oduzmu državljanstvo, da nas ispišu iz spiska stanovnika, da nam promjene imena rodnih gradova, promjene historiju, zabrane povratak i nametnu zaborav.

Referendum o neovisnosti 92-ge je bio izraz volje bh patriota, a glasom za one koji žele slijediti i postovati tu volju izvršavamo svoju obavezu prema državi, svome narodu i samima sebi.

KBSA jeste nestranacka ali nije apoliticna organizacija, i mi vas pozivamo da glasate za one koji se zalažu za suverenu, demokratsku, multikulturnu, gradansku BiH u euro-atlanskim integracijama.

Dajte svoj glas onim koji su spremi da otkljucaju okove Dejtona i Bosni vrate prava koja joj po medunarodnim konvencijama pripadaju kao nezavisnoj državi u kojoj ce svim narodima biti potaman jer su to vjekovima koegzistirali.

Glasajte za mlade, obrazovane i nekorumpirane koji su sposobni i spremni voditi državu u kojoj ce vladati princip socijalne pravde i svakome omoguceno da živi od vlastitog rada. Pokažimo svojim glasom da Bosna nije ostala bez nas kako mi ne bi smo ostali bez Bosne!

UO KBSA