NATO Primio BiH u Akcijski Plan za Članstvo

NATO Primio BiH u Akcijski Plan za Članstvo Autor: Fena
Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a saglasili su se u četvrtak da prime Bosnu i Hercegovinu u Akcijski plan za članstvo (MAP), što znači da bi se u Savez mogla uključiti narednih godina, ali su njegovu provedbu vezali za određene uvjete.

“MAP je danas odobren Bosni i Hercegovini, ali uz jasne uvjete povezane za provedbu”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon susreta ministara vanjskih poslova NATO-a u estonskom glavnom gradu Tallinnu, prenio je Reuters.

Appathurai je kazao kako će NATO prihvatiti prvi godišnji plan reformi BiH prema MAP-u tek kada imovina vezanu za odbranu, poput baza, bude registrirana kao imovina države i za upotrebu ministarstva odbrane.

Akcijski plan za članstvo je višefazni proces političkog dijaloga i vojnih reformi koji zemlju kojoj je odobren treba uskladiti s NATO-ovim standardima i konačno je uvesti u Savez. Proces može potrajati nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina se u oktobru prijavila za MAP, za članstvo u 28-članom NATO-u ali je Sjevernoatlantski savez to odbacio uz obrazloženje da zemlja treba provesti više reformi.

Glasnogovornik Appathurai je kazao da su ministri konstatirali kako je BiH ostvarila “značajan” napredak u reformama i pozdravili njezinu odluku da uništi višak municije i oružja te osigura vojnike za NATO-ovu misiju u Afganistanu.

BiH je u aprilu odlučila poslati pješadijsku jedinicu koja će se pridružiti misiji u Afganistanu koju predvodi NATO, što je jedan od uvjeta koji je Savez postavio za kandidaturu zemlje za članstvo.

HILLARY CLINTON: “MAP TREBA POMOĆI REFORMAMA U BiH”: NATO se složio da se odobri zahtjev BiH za prijem u Akcijski plan za članstvo (MAP). Taj korak smo poduzeli u nadi da će to pomoći važnim reformama koje će omogućiti jačanje institucija i omogućiti da BiH postane funkcionalnija država, izjavila je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Ona je na press-konferenciji u Talinnu, nakon sastanaka šefova diplomacije NATO-a, pojasnila razloge koji su rukovodile članice Alijanse da daju zeleno svijetlo BiH na putu prema savezu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

KACIN: “MJESTO BiH JE U NATO-u I EU”: Poslanik Evropskog parlamenta i potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Evropom Jelko Kacin u petak je istakao značaj prijema BiH u u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP).

– Prijem BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u je značajna i jasna poruka i priznanje upornim naporima BiH da kreira svoju budućnost kroz evroatlantske integracije. Odluka ministara dokazuje da BiH uživa povjerenje NATO-a, i u buduće samo kao cjelovita i u potpunosti funkcionalna zemlja može biti dragocjeni izvoznik stabilnosti, rekao je Kacin.

Dodao je da BiH, kao članica NATO-a, može na najbolji način doprinositi stabilnosti ne samo regije zapadnog Balkana, nego i globalnoj sigurnosti.

– BiH mora i dalje biti odlučna i spremna stvarati sigurnosni okvir daljih evroatlantskih integracija svih ostalih zemalja regije. Mjesto BiH je u NATO-u i EU, rekao je Kacin, javio je Radio Slobodna Evropa.