Reakcija KBSA na izjavu Milorada Dodika o tzv. ''mirnom razdruživanju'' u Bosni i Hercegovini

[Saopcenje u PDF formatu]Reakcija KBSA na izjavu Milorada Dodika o tzv. ''mirnom razdruživanju'' u Bosni i Hercegovini

Suočen sa sve izraženijom socijalnom i ekonomskom bijedom stanovništva, jačanjem i objedinjavanjem opozicije i njihovim pobjedama u entitetu kojim suvereno vlada kao i sa sve izraženijem razmimoilaženjem sa, pod pritiskom EU, Milorad Dodik pribjegava dobro poznatim manirima i metodama svoji političkih  učitelja Miloševića i Karadžića. Osnovni cilj je sačuvati vlast i time sakriti kriminalno-lihvarsku politiku sebe i svoje stranke čak i po cijenu žrtvovanja naroda koji predstavlja. 

Nijedan ozbiljan političar ne može govoriti o “mirnom razdruživanju” a da istovremeno nije svjestan da to mirno razdruživanje znači rat i nove sukobe  i žrtve. Milorad Dodik namjerno prešućuje jednu veoma važnu činjenicu na koju ga ovdje podsjećamo: BiH je ustavno-pravni grunt svih njezinih građana, a veliki dio teritorija entiteta sa kojim se Dodik samopistovjećuje je grunt Bosnjaka i Hrvata pa i Srba koji su se spremni suprostaviti njegovoj fašističko-secesionističkoj politici i avanturizmu. Pozivi na mirno razdruživanje i bježanje od euro-atlanskih integracija jesu samo potvrda Dodikove panike i konačnog  kraja politike čiji ideolozi su u Hagu ili u grobu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva sve Bošnjake i bh patriote da svojim glasom na predstojećim izborima učine sve kako bi se taj proces kraja ubrzao.

Sjevernoamerički Bošnjaci su davno shvatili da se ne živi od jeftinih političkih poena koje plasiraju SNSD i njen lider. Bez obzira na ekstremnu nacionalističku retoriku dolazi vrijeme kada će se morati ispostaviti računi za sve što je, odnosno nije, urađeno u proteklom periodu.

KBSA poručuje da će se Milorad Dodik i njegovi kadrovi mirno razdružiti, ali ne sa Bosnom i Hercegovinom, već sa funkcijama i vlašću koju trenutno obnašaju odmah nakon općih izbora 2010. godine. U kojoj mjeri taj proces bude bio brži, u toj mjeri građani Bosne i Hercegovine će imati normalniji život, a država i društvo u Bosni i Hercegovini šansu za jedinstvenu i građansku državu sa jednakim pravima za sve na bilo kojem dijelu teritorija u BiH.

Američki i kanadski Bošnjaci predvodjeni  KBSA  podsjećaju Milorada Dodika i sve one koji razmišljaju kao on da su se bh patrioti i u mnogo težim uslovima uspješno suprostavili namjerama teritorijalnog ekspanzionizma u ime ideje “nebeskog naroda” i Velike Srbije.

UO KBSA