Bošnjacima se krše ljudska i manjinska prava u Srbiji

U klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević obavijestio je premijera Srbije Mirka Cvetkovića da se tome vijeću obratio veliki broj građana, pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, s izjavama da im se krše osnovna ljudska i manjinska prava zagarantirana Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

U pismu srbijanskom premijeru, dostavljenom i medijima, Džudžević od premijera traži da u okviru svojih nadležnosti poduzme odgovarajuće mjere kako bi se Bošnjacima u Srbiji omogućilo da uživaju sva zagarantirana prava.

Džudžević navodi kako najviše primjedbi ima u sandžačkim općinama: u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak, uz podsjećanje da se prema posljednjem popisu stanovništva provedenom u Srbiji 2002. godine 136.087 građana izjasnilo kao Bošnjaci.

On tvrdi i da se u sandžačkim općinama nova lična karta izdaje samo na ćiriličnom pismu, mada su u tim općinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.

Džudžević navodi i da se u putnim ispravama u rubrici “državljanstvo” ispisuje “srpsko”, umjesto “državljanstvo Republike Srbije” i dodaje da je time prekršen i Ustav i Zakon o državljanstvu.

U pismu premijeru Džudžević napominje da se prilikom upisivanja podataka o adresi građana ne poštuju odluke organa jedinica lokalne samouprave o promjeni naziva ulica.

“Molimo vas da u okviru svojih nadležnosti poduzmete odgovarajuće mjere, kako bi se građanima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine omogućilo da uživaju svoja prava u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima”, naveo je Džudžević u pismu premijeru Cvetkoviću.

Pisma istog sadržaja, prenosi Tanjug, upućena su i ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću i zaštitniku građana Saši Jankoviću.