Bošnjacima se krše ljudska i manjinska prava u Srbiji

U klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak

Bošnjacima se krše ljudska i manjinska prava u SrbijiPredsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević obavijestio je premijera Srbije Mirka Cvetkovića da se tome vijeću obratio veliki broj građana, pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, s izjavama da im se krše osnovna ljudska i manjinska prava zagarantirana Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

U pismu srbijanskom premijeru, dostavljenom i medijima, Džudžević od premijera traži da u okviru svojih nadležnosti poduzme odgovarajuće mjere kako bi se Bošnjacima u Srbiji omogućilo da uživaju sva zagarantirana prava.

Džudžević navodi kako najviše primjedbi ima u sandžačkim općinama: u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak, uz podsjećanje da se prema posljednjem popisu stanovništva provedenom u Srbiji 2002. godine 136.087 građana izjasnilo kao Bošnjaci.

On tvrdi i da se u sandžačkim općinama nova lična karta izdaje samo na ćiriličnom pismu, mada su u tim općinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.

Džudžević navodi i da se u putnim ispravama u rubrici “državljanstvo” ispisuje “srpsko”, umjesto “državljanstvo Republike Srbije” i dodaje da je time prekršen i Ustav i Zakon o državljanstvu.

U pismu premijeru Džudžević napominje da se prilikom upisivanja podataka o adresi građana ne poštuju odluke organa jedinica lokalne samouprave o promjeni naziva ulica.

“Molimo vas da u okviru svojih nadležnosti poduzmete odgovarajuće mjere, kako bi se građanima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine omogućilo da uživaju svoja prava u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima”, naveo je Džudžević u pismu premijeru Cvetkoviću.

Pisma istog sadržaja, prenosi Tanjug, upućena su i ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću i zaštitniku građana Saši Jankoviću.