KBSA Osuđuje Prijetnje Referendumom od Strane Manjeg Entiteta u Bosni i Hercegovini

KBSA Osuđuje Prijetnje Referendumom od Strane Manjeg Entiteta u Bosni i HercegoviniKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) kategorički osuđuje ilegalne i provokativne akcije predstavnika manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, za njihovo usvajanje nacrta zakona o referendumu 26. januara, 2010-te godine.

Ovo su zadnji uznemirujući trendovi uporno nekontrolirane secesionističke politike koja je ignorirana od strane međunarodne zajednice i dozvoljava ekstremistima da se vrate na istu ultranacionalističku politiku koja je dovela do najgorih zločina u Europi od Drugog svjetskog rata. Nacrt zakona krši Povelju Ujedinjenih Naroda koja priznaje nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine od 1992-ge godine, na temelju svojih historijsko priznatih granica.

Pozivamo Sjedinjene Američke Države, Europsku Uniju, i širu međunarodnu zajednicu, da poduzmu sve neophodne korake za očuvanje mira u regiji provode i Povelje Ujedinjenih Naroda. Oni moraju poništiti sve nelegalne zakone i ukloniti sa vlasti sve one koji se usude da uzdignu raniji politički smjer agresije, diskriminacije i genocida, krijući se iza zavjese demokracije. Nama trebaju prave demokratske reforme koje će u potpunosti sačuvati prava svih građana u Bosni i Hercegovini, eliminirajući etničko glasanje koje je u suprotnosti s demokratskim načelima, i uspostavljanjem jače centralne vlade koja osigurava okvir za mir i stabilnost zemlje.

Budućnost Bosne i Hercegovine je u pitanju. Bosanski narod zaslužuje da živi u demokratskoj zemlji koja je na putu ka punopravnoj euro-atlantskoj integraciji i članstvu u NATO. Ovaj put konstantno opstruiraju nacionalistički političari koji žele uzdići etničku mržnju i učiniti sve što je u njihovoj moći da projektuju Bosnu kao neuspjelu državu. Ne može biti mjesta za takvu politiku koja odjekuje fašističke i nacističke pokrete početkom 20. stoljeća. Međunarodna zajednica treba učiti od prošlosti i biti proaktivna u rješavanju prijetnji miru i stabilnosti, a ne čekati da se dogodi još jedan rat i genocid. Naša zajednička odgovornost je da nikad ne dozvolimo da BiH postane zatočenik politike etničke mržnje i podjela. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je spreman pomoći međunarodnoj zajednici u osiguranju mira i stabilnosti u regiji.

Upravni Odbor KBSA