SAD izručile BiH Neđu Ikonića Osumnjičenog za Srebrenički Genocid

SAD izručile BiH Neđu Ikonića Osumnjičenog za Srebrenički GenocidKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) aktivno je učestvovao u lobiranju Vlasti Sjedinjenih Američkih Država da se Neđo Ikonić isporuči BiH tužilastvu kako bi mu se sudilo za genocid ispred panela međunarodnih sudaca pri Sudu Bosne i Hercegovine.

Na naše zadovoljstvo, danas su vlasti Sjedinjenih Američkih Država napokon deportovale Neđu Ikonića, osumnjičenog za učešće u genocidu u Srebrenici, te ga izručile pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Ikonićem je bila raspisana međunarodna potjernica, a u Americi je početkom prošle godine osuđen na godinu dana zatvora, nakon što je priznao da je prilikom useljenja u državu dao lažne podatke, javlja BIRN.

Federalni sud u Americi je osudio Ikonića jer nije naveo da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. godine.

Državno tužilaštvo sumnjiči Ikonića da je 1995. godine komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske (VRS) kao osiguranje na putevima oko Srebrenice.

U optužnici protiv Drage Nikolića, koji trenutno čeka izricanje presude pred Tribunalom u Haagu, stoji da je Ikonić bio komandant Druge čete s Jahorine.

Državno tužilaštvo je ove sedmice podiglo optužnicu protiv Duška Jevića zvanog “Staljin”, Mendeljeva Đurića zvanog “Mane” i Gorana Markovića, kojom se terete da su učestvovali u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sva trojica se terete da su od 10. do 19. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije Republike Srpske (RS), učestvovali u “sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu” s ciljem protjerivanja žena i djece, te ubijanja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice.