Evropa i Amerika moraju obratiti pažnju na razbijenu Bosnu

Evropa i Amerika moraju obratiti pažnju na razbijenu BosnuDnevnik Financial Times donosi u srijedu tekst koji su potpisali ministar vanjskih poslova britanske vlade u sjeni William Haig i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown – naslov je “Evropa i Amerika moraju obratiti pažnju na razbijenu Bosnu”.

Paddy Ashdown – Americi i njezinim saveznicima, suočenim s teškim zadacima u Afganistanu i drugim dijelovima svijeta, Bosna danas možda djeluje manje važna nego prije, ali opasnost od njenog raspada je realna, konstatiraju autori teksta.

Opisujući napetost na relaciji Sarajevo – Banja Luka, Haig i Ashdown primjećuju da su, kako kažu, čak i bosanski Hrvati u posljednje vrijeme počeli spominjati formiranje vlastitog entiteta i razbijanje bošnjačko-hrvatske federacije.

Raspad Bosne i Hercegovine na neovisne etničke državice predstavljao bi katastrofu, navode dalje Haig i Ashdown. Ne samo da bi predstavljao nagradu etničkim čistačima, već bi taj scenarij mogao voditi u smjeru nastanka propale države u samom srcu Evrope, zemlje koja bi bila plodno tlo za terorizam i kriminal.

Bosna ne može sama riješiti svoje probleme, niti je evropska perspektiva sama po sebi dovoljna da je vrati s ruba ponora.

Haig i Ashdown nude sljedeće rješenje: Pozivamo SAD i EU da imenuju po specijalnog izaslanika za regiji kako bi uskladili politiku i insistirali na napretku. Bosanskim liderima moramo jasno staviti do znanja da se suverenitet ne smije dovoditi u pitanje i da je raspad zemlje nezamisliv.

Također, zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, kako Haig i Ashdown opisuju Srbiju i Crnu Goru, moramo reći da od njih očekujemo da se drže zajedničke politike u pogledu Bosne i Hercegovine.

Robustan međunarodna pristup Bosni mora se temeljiti na jednom jedinom cilju – uspostavljanju centralne vlade koja je dovoljno djelotvorna da ispuni zahtjeve članstva u EU-u i NATO-u.

Svaki bosanski lider morao bi se izjasniti za ili protiv te jednostavne ideje i potom se suočiti s posljedicama svog izbora, navode Haig i Ashdown.

Autori teksta također se zalažu za očuvanje Ureda visokog predstavnika (OHR) do provedbe ustavnih reformi i ostanak mirovne misije EU-a na terenu, kako bi svima bilo jasno se ni secesija ni nasilje neće tolerirati.